15 C
Sarajevo
25.04.2024

Ministarka odbrane Francuske u Beogradu: Zapadni Balkan je susjed koji treba da bude uključen u Evropu

Franuska tretira Zapadni Balkan kao susjeda i smatra da je bitno da i taj dio bude uključen u Evropu, ali Evropska unija prvo mora da bude reformisana prije nego što bude dodatnih proširenja, izjavila je danas u Beogradu ministarka odbrane Francuske Florence Parly, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Parly je navela da Francuska nije protiv proširenja, ali da je za nastavak proširenja EU potrebno da metod pregovaranja bude politički i reverzibilan.

“Tako će biti još bolji za zemlje koje ulaze u EU, a to će biti dobro i za Srbiju i Crnu Goru”, kazala je ona u Predsjedništvu Srbije.

- OGLAS -

Kao drugi uslov je navela da se EU reformiše u smislu budžeta, politike i načina odlučivanja, za šta će, kako je rekla, biti potrebno više godina.

Ministarka je kazala i da Francuska tretira Zapadni Balkan kao susjeda.

“Zapadni Balkan je naš susjed i bitno je da bude uključen u Evropu i da se izuzme od negativnih uticaja, a sama Evropa ima da obavi sopstvene poslove u vezi sa svojim funkcionisanjem dok ne dođe do proširenja”, navela je.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Francuske, ona je rekla da postoje veoma dobre istorijske veze i bliskost naroda još od vremena Prvog svjetskog rata.

Parly je ocijenila i da su bilateralni odnosi Srbije i Francuske u oblasti odbrane dobri, da postoji otvoreni i slobodni dijalog i da je Pariz veoma zainteresovan da čuje na koji način Beograd vidi svoju budućnost na kontinentu i u regionu.

“U oblasti naoružanja – helikopteri Erbas su već isporučeni, a radi se i na formiranju centra za njihovo održavanje. Drugo, saradnja se razvija i na osnovu kupovine raketa Mistral 3. Srbija učestvuje u mirovnim misijama EU i UN i mi pozdravljamo njeno angažovanje na teškim terenima gdje mnogi ne žele da idu. Hvala Srbiji, na ulozi u misijama u Africi, kvalitet srpskog uticaja je veoma cijenjen, ne samo u domenu medicine”, dodala je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što je prvi put posle 35 godina ministar odbrane u posjeti Srbiji, naglasivši da dvije zemlje dobro sarađuju u raznim međunarodnim misijama, te da su za Srbiju Francuzi uvijek bili prijatelji.

On je zahvalio Francuskoj na podršci Srbiji na njenom evropskom putu, te dodao da Srbija ima veliko povjerenje u predsjednika Francuske, koga smatra iskrenim prijateljem, koji će, osim o francuskim, voditi računa i o srpskim interesima.

“Srbija će da čuva svoju vojnu neutralnost, ali da razvija sve veze sa Francuskom”, kazao je.

On je zahvalio Francuskoj što sa Srbijom želi da radi u oblasti odbrane.

“Ima još mnogo oblasti u sferi vojne industrije i kupovine naoružanja gdje smo mi zainteresovani za francuske proizvode i o tome smo razgovarali. Vjerujem da ćemo u narednim nedeljama i mesecima imati još neke pozitivne stvari kojima bi mogli da vas iznenadimo”, naveo je Vučić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA