12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Kalin: Neprihvatljivi američki zahtjevi za Brunsona koji obezvređuju pravosudni sistem

– Zasigurno da je neprihvatljivo to što SAD ignoriše sudski proces i ima niz zahtjeva. SAD ne može od druge zemlje tražiti ono što ne može uraditi u vlastitoj zemlji -, istakao je Kalin.

Dodao je kako je vrijedno pažnje to što SAD u svakoj prilici, kada je riječ o nezavisnom suđenju, Turskoj i drugim zemljama daje prijedloge, komentariše i upućuje zahtjeve za pravni proces koji je u toku, prenosi Anadolu Agency (AA).

– To što je neko pastor ili vjerski službenik nije dovoljno za pretpostaviti da je nevin. Odluka je sudska i svako, uključujući SAD, mora poštovati odluku koju će donijeti tursko pravosuđe. Kao što je to bio slučaj i ranije, i od sada važi to pravilo -, dodao je Kalin.

- OGLAS -

Također, osvrnuo se i na suđenje Hakanu Atilli, zamjeniku generalnog direktora Halkbanka, ističući kako svako zna da je Atilla nepravedno osuđen u procesu koji je zavjera terorističke organizacije FETO.

– Isto tako neprihvatljivo je i dovođenje u fokus niz nepravednih i neutemeljenih optužbi protiv Halkbanka i tako pokušaj nanošenja štete ovoj našoj javnoj banci. Jasno je da cilj nije otkriti istinu o iranskim sankcijama, već su to pokušaji diskreditiranja uvaženih institucija i pojedinaca kao i izricanje nepravednih kazni. Želimo naglasiti da je Turska krajnje uznemirena zbog ovog procesa -, dodao je Kalin u intervjuu za Reuters.

Kalin smatra kako izjave američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona o ekonomskoj situaciji u Turskoj i odluci Katara o investiranju ukazuju na zastrašujuću situaciju.

– Ove izjave su priznanje da je NATO saveznica meta ekonomskog rata Trumpove administracije. Ali ovo pitanje nije ograničeno na Tursku. To pokazuje da je Trumpova administracija do sada u slične sukobe ulazila s Meksikom, Kanadom, Kubom, Kinom, Rusijom, Iranom, EU-om, Njemačkom i drugim zemljama i da trgovinu, porez, sankcije i tome slično namjerava koristiti za pokretanje globalnog trgovinskog rata –, izjavio je Kalin.

Upozorio je kako je ovaj pristup suprotan odlukama Svjetske trgovinske organizcije (WTO) o oporezivanju, a tako i propisima slobodnog tržišta.

– Zbog toga su Turska, Indija, Narodna Republika Kina, Švicarska, Norveška, Kanada, Rusija, Meksiko i EU na Međunarodnom trgovačkom sudu podnijeli tužbu protiv SAD-a koji je uveo dodatne poreze na čelik i aluminij. Postoji globalni problem. Jasno je kako je problem između SAD-a i Turske, dio problema između Trumpove administracije i svijeta -, pojasnio je Kalin.

Naglasio je kakoo Turska nema namjeru ni protiv koga pokretati ekonomski rat.

– Ali ne može se očekivati da će Turska nijemo posmarati napade na njenu ekonomiju i pravosuđe. Turska će protiv pristupa uvođenja zabrana i kazni djelovati zajedno sa svijetom i na svim nivoima štititi nacionalne interese -, poručio je Kalin.

Smatra kako izjave o podršci Turskoj, koje pristižu u posljednje vrijeme, pokazuju da je ta zemlja na ispravnom putu.

– Odluka prijateljske i bratske zemlje Katara o investiciji od 15 miliona dolara je imala smirujući uticaj na tržišta. Cijenimo ovaj postupak Katara. Odnosi Katara i Turske nastavit će jačati na svim nivoima –, poručio je Kalin.

Osvrnuo se i na značaj podrške koja je pristigla iz zemalja među kojima su Njemačka, Francuska, Italija, Rusija, Kina i Iran. Dodao je kako su koraci poduzeti kako bi se porazili napadi na tursku liru, dali pozitivne rezultate i da će Ministarstvo trezora i finansija Turske i druge nadležne institucije nastavljati poduzimati mjere kako bi se prevazišlo postojeće stanje u ekonomiji.

– Ovi politički, pravni i ekonomski potezi nisu u skladu sa savezničkim duhom. To je protivno i temeljnim načelima NATO-a. Također, mnoge zemlje NATO-a jasno izražavaju nezadovoljstvo zbog ovog stava američke administracije. Politika koju američka administracija slijedi u posljednje vrijeme je suprotna osnovnim principima i vrijednostima NATO saveza. Nije moguće prihvattiti izjave koje nose karakterirstike priznanja da je protiv Turske pokrenut ekonomski rat –, poručio je Kalin.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA