10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Narod i Pravda žestoko poručila Skaki: Budžet je rasipšnički, za poklone, promociju i reprezentaciju…

Glasovima vijećnika SDA i SBB-a, uz podršku nekoliko drugih vijećnika, usvojen je još jedan budžet Grada Sarajeva koji je predložio gradonačelnik Abdulah Skaka. Iz Naroda i Pravde ističu kako je ovaj budžet rasipnički i da predviđa enormno visoka izdvajanja za ličnu promociju gradonačelnika bez uvažavanja stvarnih potreba građana.

Iz Naroda i Pravde posebno spornim smatraju iznos od skoro 160.000 KM predviđen za službena putovanja gradonačelnika i gradskih zvaničnika iz vladajuće većine. Budžetom je predviđeno da u narednoj godini skoro 220.000 KM bude izdvojeno za promociju gradonačelnika i Grada Sarajeva, dok je oko 220.000 KM rezervisano za reprezentaciju i kupovinu skupih poklona.

„O kakvom rasipništvu se radi pokazuju i uporedni podaci. Skakin prethodnik, Ivo Komšić, za svog mandata potrošio je oko 280.000 KM za službena putovanja, dok će Skaka za četiri godine potrošiti više od 613.000 KM. Komšić je na informisanje za svog mandata potrošio oko 270.000 KM, dok će Skaka platiti skoro 800.000 KM. Komšić je za reprezentaciju i poklone potrošio oko 430.000 KM, a Skaka će u svom mandatu galantno platiti oko 850.000 KM“, navodi se u saopćenju Kantonalnog povjereništva Naroda i Pravde KS.

- OGLAS -

Takvo rasipanje javnim novcem, navode iz Naroda i Pravde, nikada neće podržati, kao ni Skakine projekte poput izgradnje hotela na Vidikovcu koji će platiti budžetskim parama, a potom ga isporučiti lokalnim tajkunima.

„Vjerovatno istu sudbinu čeka i Bistrička stanica za koju niko ne zna za šta će služiti kada se obnovi, jer nema iole ozbiljnije studije koja je trebala dati odgovore na mnoga pitanja prije nego se uopće krene u jedan takav projekat. Ovako niko, a vjerovatno ni sam Skaka, ne zna čemu će služiti, kako će se upravljati i finansirati. Da se radi o dokazano neozbiljnom i neodgovornom pristupu u vođenju projekata i trošenju javnih sredstava svjedoče besmisleni projekti koji su začeti u Skakinoj glavi, poput ski staze na Trebeviću ili organizaciji utrke E formule za koju je bačeno blizu 70.000 KM i na kraju imamo jedno veliko ništa. O Skakinim lutanjima svjedoči i projekat Dariva koji je od početka mandata bombastično najavljivan, da bi na kraju dobio nulu u budžetu. Sarajevu treba ozbiljan gradonačelnik koji ima jasnu viziju i sposobnost da realno planira, uspješno i efikasno vodi procese i koji će imati potreban nivo odgovornost prema trošenju budžetskog novca“, kaže se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA