6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Komšić: Oduprijeti se konceptu SDA, HDZ-a i SNSD-a

Član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić obratio se danas Osnivačkoj skupštini Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD), koja je održana u Sarajevu.

– Strah me da lijeva, multuetnička ideja, ne nestane sa ovih prostora i da našu realnost, naš život, našu političku scenu, potpuno zauzme tzv. etnička politika kao sistem vrijednosti, i da se to desi što mi kao pojedinci nismo željeli napraviti jedan mali korak, da malo poturimo leđa kako bi ta ideja opstala i bila budućnost BiH – rekao je Komšić.

Ističe kako ne može da se pomiri s činjenicom da smo mi kao zemlja i društvo podijeljeni i da je to prirodno stanje.

- OGLAS -

– Na nama je odgovornost da nešto probamo da uradimo, da nam se ne desi, kao što se već dešava u našem susjedstvu, da priče o ljevici, o nekim normalnim društvima, više nema na političkoj sceni – kazao je Komšić.

Ne želim da u BiH, nastavlja lider DF-a, na političkoj sceni budu samo etničke politike i da nema alternative tim politikama, ne samo u političkom smislu, nego i u smislu sistema vrijednosti.

– Nažalost, u BiH danas postoji ta opasnost – upozorava Komšić.

Potcrtava da mu je žao što SDP-a BiH danas nema u ovoj priči, “bez obzira što bi mogao svašta da zamjerim i ljudima u toj stranci i rukovodstvu”.

– Iskreno mi je žao što ih nema. Izražavam nadu da će doći trenutak kada će i oni biti ovdje, i da ćemo možda praviti jednu drugu priču, možda pametniji i mudriji, naučeni na svojim i tuđim greškama. Možda ćemo i to dočekati – dodao je Komšić.

Prema njegovim riječima, potrebno je ubijediti ljude u BiH da je ideja SPD-a realna i poštena, da u njoj nema ništa podlo i da nije uperena protiv bilo koga, te da joj nije cilj bilo koga oslabiti.

Navodi kako je dosad prisustvovao dvjema historijskim šansama koje je propustila naša zemlja – prva je Aprilski paket 2006., a druga pobjeda SDP-a 2010.

– I nakon 2006. i nakon 2010. godine etničke politike su ojačale. Da ne bi opet u nekom trenutku žalili za propuštenim prilikama, ja sam zato tu. Hoćemo li uspjeti, zavisi od toga koliko smo čestiti i pošteni u međusobnim odnosima, hoće li narod prepoznati čestitu i poštenu namjeru i koliko uspijemo ubijediti ljude u BiH da je ovo prava stvar i da se treba oduprijeti i SDA-u, i HDZ-u, i SNSD-u na nivou koncepta i graditi drugačiju zemlju – zaključio je Komšić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA