22 C
Sarajevo
08.05.2024

Aluminij na životu još 7 dana, Uprava nema informacije o potezima Vlade FBiH

Vršitelj dužnosti direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža izjavio je kako je mostarska tvrtka uspjela osigurati još sedam dana opskrbe tvornice električnom energijom, no Pandža nema informacije o osiguranoj pomoći Vlade Federacije BiH Aluminiju, o čemu u ponedjeljak pišu pojedini mediji.

Pandža je na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao kako su uz veliko razumijevanje svojih poslovnih partnera uspjeli riješiti pitanje opskrbe električnom energijom zaključno s nedjeljom navečer.

Električnom energijom Aluminij će sljedećih sedam dana opskrbljivati supsidijarna tvrtka AL Trade.

- OGLAS -

“Ne smatram da je to neki veliki pomak. Kupili smo još par dana, a sve ovo činimo s nadom da  ćemo osigurati dovoljno vremena da Vlada FBiH intervenira i da svojim mjerama riješit pitanje Aluminija”, istaknuo je Pandža.

Pojedini mediji u ponedjeljak su javili kako je Vlada FBiH osigurala interventna sredstava za opskrbu Aluminija električnom energijom, no Pandža je kazao kako Uprava o tome nije obaviještena, kako prenosi Fena.

- Advertisement -

Po njegovim riječima, ako je ta informacija i točna, radi se samo o interventnoj mjeri koja dugoročno ne rješava probleme Aluminija.

“Ja, iskreno, nemam informaciju o interventnim sredstvima. Ono što ja znam je da dopremijerka (Jelka Milićević) sa svojim timom intenzivno radi na rješavanju problema i pokušajima da se nađe najbolji model rješavanja problema”, istaknuo je.

Pandža je dodao kako je ključno pitanja provedba aneksa 8 sporazuma Vlade FBiH i Aluminija d.d. Mostar, odnosno osiguravanje subvencioniranih cijena električne energije za mostarsko poduzeće.

“Moramo biti svjesni da ako ćemo plaćati struju 70 ili 80 eura da ne postoji nikakav model održivosti firme. Niti jedna firma koja se uspješno bavi aluminijskim biznisom u svijetu ne može plaćati 75 ili 80 eura za megavat sat. Nijedna uspješna europska firma ne plaća struju ni blizu 40 eura”,  zaključio je v.d. direktora Aluminija d.d. Mostar.

Nakon što mu je istekao ugovor o opskrbi električnom energijom, Aluminij je u ponedjeljak trebao biti iskopčan s elektroenergetske mreže, no u posljednji tren osigurana je opskrba strujom za 24 sata, a zatim i za sedam dana.

Iz Aluminija su upozorili kako bi neplanirano i naprasno isključenje s mreže dovelo do brzog hlađenja tekućeg aluminija što bi dovelo do havarije u proizvodnom pogonu. Takav scenarij u praksi bi znači kraj rada Aluminija.

Nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog visoke cijene električne energije i sirovine. Procjenjuje se da je akumulirani dug Aluminija veći od 300 miliona maraka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA