7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Čubrilović: Parlament RS-a u ovoj godini treba da usvoji 145 akata

Programom rada Narodne skupštine Republike Srpske (RS) za ovu godinu predviđeno je usvajanje ukupno 145 akata iz nadležnosti entitetskog parlamenta.

-Entitetski parlament je već održao dvije redovne i tri posebne sjednice od konstituisanja 10. saziva pri čemu je razmatran značajan broj zakona i drugih materijala u okviru tematskih cjelina. Na tim zasjedanjima usvojeno je ukupno 22 zakona, odnosno 13 tematskih cijelina – naveo je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Istakao je da će Narodna skupština, u skladu s ustavnim nadležnostima, donositi i druge opće i pojedinačne akte, a koji nisu sadržani u Programu rada.

- OGLAS -

Osvrćući se na rezultate rada parlamenta u 2018. godini, Čubrilović je istakao da je bilo predviđeno usvajanje 79 zakonodavnih cjelina, pri čemu je Narodna skupština usvojila 55, što predstavlja 70 posto realizacije od programom predviđenog broja.

Dodao je da entitetski parlament potvrđuje svoju posvećenost sprovođenju i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog Aneksa IV u kom je sadržan Ustav Bosne i Hercegovine

Narodna skupština je, dodao je Čubrilović, u potpunosti opredijeljena ka očuvanju ustavnosti i zakonitosti, kao i daljoj izgradnji pravnog poretka, kako u RS, tako i na nivou BiH.

-U skladu s odredbama utvrđenim u Dejtonskom mirovnom sporazumu Narodna skupština RS će biti istinski posvećena i usmjerena prema svom vitalnom cilju – cilju jačanja specijalnih i paralelnih odnosa s Republikom Srbijom. U strateškom smislu, opredjeljenje Narodne skupštine RS je članstvo u Evropskoj uniji, koje može biti ostvareno samo uz faktičku implementaciju mehanizma koordinacije na nivou Bosne i Hercegovine, i to ne samo zbog zaštite interesa RS, nego i zarad iskorištenja uspostavljenih kapaciteta RS za implementaciju evropskih standarda – kazao je on.

Prije toga, održan je “Aktuelni čas” u okviru kojeg su narodni poslanici postavljali pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske.

Treća redovna sjednica bit će nastavljena u utorak, 12. marta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA