12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Pogledajte kako Lukač naređuje ‘’odvođenje’’ Nedžada Dizdarevića koji je potom zaklan bajonetom

Ipak, brutalno nasilje i represiju koju danas primjenjuje na vlastitom narodu, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je nekoć kao pripadnike Vojske RS primjenjivao nad nemoćnim i zarobljenim Bošnjacima.

 

Na ratnim snimcima iz posljednjeg rata napada Vojske Republike Srpske na predgrađe Bihaća, vidi se aktuelni ministar MUP-a Republike Srpske Dragan Lukač. On je bio ratni komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije RS koja je i izvršila ovaj napad.

Specijalna policija RS-a ostat će upamćena po brojnim počinjenim zločinima. Dragan Lukač je 1995. godine teško ranjen na sarajevskom ratištu. 

- OGLAS -

Na drugom video snimku vidi se kako Lukač i njegovi vojnici maltretiraju zarobljenog mladića Nedžada Dizdarevića. Lukač je, kako se čuje i vidi na snimku naredio da Nedžada odvedu. Nesretni mladić nakon odvođenja je ubijen.

Jedan pripadnik Specijalnog odreda policije sve akcije oko Bihaća snimio je kamerom, a dijelove snimka je objavila i ratna banjalučka televizija.

Za ovaj strašni zločin osuđen je samo Pavle Gajić iz Ključa, a koji je na Sudu BiH priznao da je zaklao Nedžada Dizdarevića.

Sud BiH je osudio Pavla Gajića na sedam godina zatvora zbog ubistva Nedžada Dizdarevića.

Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” Vojske Republike Srpske (VRS) u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika ABiH.

Sporazumom je predloženo da kazna zatvora bude između pet i osam godina.

image

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Gajiću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina jer je ubistvo počinjeno na “svirep i brutalan način”.

“Videodokumentacija i iskazi svjedoka potvrđuju da je 24. novembra 1994. godine optuženi Pavle Gajić usmrtio zarobljenog pripadnika Petog korpusa ABiH Nedžada Dizdarevića provlačeći nož-bajonet preko njegovog grla. Sud je utvrdio da je ubistvo počinjeno s direktnim umišljajem, nad vidno uplašenim ratnim zarobljenikom”, rekla je Jesenković.

Sud je prilikom odlučivanja o visini kazne od olakšavajućih okolnosti cijenio invalidnost optuženog, nezaposlenost, porodične prilike, te njegovo priznanje krivnje i izvinjenje upućeno porodici oštećenog.

“Gajić je pokazao da se iskreno kaje i da se suočio sa onim što je počinio. Prihvatio je odgovornost prema porodici oštećenog i društvu. Samim tim Gajić je započeo sopstvenu rehabilitaciju, što svakako pomaže u procesu integrisanja optuženog u društvo, a što i jeste svrha kažnjavanja”, obrazložila je predsjedavajuća Sudskog vijeća.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA