Vijesti
Ukinuta presuda Sadiku Ahmetoviću: Bivši ministar sigurnosti BiH bio je osuđen na šest mjeseci zatvora Sud Bosne i Hercegovine je, podsjećamo, krajem maja donio prvostepenu presudu kojom je Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja
# Fena

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostpenu presudu kojom je bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora po optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti, javlja "Istraga.ba".

Sud Bosne i Hercegovine je, podsjećamo, krajem maja donio prvostepenu presudu kojom je Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Istom presudom od Adnana Bektića bilo je naloženo oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršenim krivičnim djelom u iznosu od 7414,00 KM.

Ahmetović se optužnicom tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3400 KM te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Bektić, prema optužnici, nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio voziti ministra.

Apelaciono vijeće je, naime, uvažilo žalbe Ahmetovićevih branilaca kao i punomoćnika Adnana Bektića, te je prvostepena presuda ukinuta i naloženo održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.