Vijesti
Umjesto konkretnih mjera, Novalić smislio da ljudima dijeli pakete pomoći Umjesto konkretnih mjera Novalić smislio da ljudima preko Crvenog križa dijeli pakete pomoći, penzionerima po 100 KM
#

Nakon niza kritika premijer Federacije BiH Fadil Novalić smislio je kako pomoći građanima u teškim vremenima.

Dok cijene osnovnih životnih namirnica i goriva svaki dan skaču, Novalić i njegova Vlada nisu uspjeli smisliti niti jedan smislen potez kojim bi smanjili negativne efekte po građane.

Ali, zato su danas sklepali ‘program’ pomoći koji se uglavnom sastoji od paketa hrane i jednokratnih mizernih novčanih naknada.

Kako je saopćeno iz Vlade FBiH na današnjem radnom sastanku federalni premijer Novalić i njegovi zamjenici, federalni ministri finansija Jelka Milićević, rada i socijalne politike Vesko Drljača, te pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, finalizirali su izradu ‘Vladine uredbe o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom’.

 

  

 

Kako se navodi, Uredba sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom indeksa potrošačkih cijena. Uredbu bi Vlada trebala razmatrati u četvrtak.

Kako se navodi, danas je premijer Novalić potpisao i inicijativu upućenu Vijeću ministara BiH za privremenu suspenziju akciza za naftne derivate, za koju se zna da nema volje da se usvoji.

 
Evo šta su naveli da će u njoj biti.

“Ona prvenstveno definira novčanu podršku penzionerima, pripadnicima boračkih populacija, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima. Predviđeno je da ove kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

Osim toga, Uredbom će biti zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog krsta/križa osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Uredbom se, također, predlaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima”, navodi se u saopćenju Vlade.

Novalić smatra da je to adekvatan odgovor na krizu.

“Naravno da građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove. Mi u Vladi Federacije ovom uredbom nastavljamo s provođenjem mjera na ublažavanju posljedica poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom. Na ovome nećemo stati. I sa ostalim resorima poput energetike i rudarstva, te obrazovanja, već iznalazimo i druge načine pomoći našim građanima”, izjavio je Novalić.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.