10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Prada Marfa – zagonetno i neuobičajeno mjesto na kojem se umjetnost susreće s pustinjom

Naizgled „bačen“ usred ničega i sa populacijom manjom od 2.000 stanovnika, gradić Marfa u zapadnom Teksasu poznat je kao opskurno središte umjetnosti i kreativnosti, prikladno nazvan po liku iz romana Dostojevskog.

Iako ima samo jednu ulicu i semafor, ovo mjesto krije nevjerovatan broj umjetničkih studija, galerija i intrigantnih umjetničkih instalacija.

Maleni gradić poznat je i po fenomenu nazvanom „Marfa ghost lights“, a u zavisnosti od toga sa kim razgovarate, dobit ćete odgovor da su zagonetna svjetla rezultat atmosferske refleksije, paranormalne pojave ili vječite misterije.

- OGLAS -

Sa svojim širokom putevima i otvorenim nepreglednim krajolicima, Marfa je godinama središte interesovanja i Hollywoodske filmske industrije – film James Deana Giant iz 1956. godine snimljen je tu, kao i No Country For Old Men i There Will be Blood, a sva tri su osvojila Oscara.

Prada Marfa izgledom podsjeća na malenu prodavnicu brenda Prada sa eksterijerom od bijelog gipsanog maltera, smještenu na prašnjavoj parceli pored autoputa i sa tri strane ograđenu ogradom.

Unutar izloga prodavnice, koja to zapravo i nije, jer nema vrata i nikad nije otvorena, nalazi se šest tašni i 20 pari cipela brenda Prada koje je iz kolekcije iz 2005. godine lično odabrala i donirala Miuccia Prada.

Umjetnički dvojac prvobitno je želio otvoriti butik na drugom mjestu, a posebno im se svidjela kombinacija Prada Nevada, međutim za to je bila potrebna podrška lokalnih vlasti koju u Nevadi nisu dobili.

U posljednjih više od 13 godina, ovaj neobični objekat privukao je veliku pažnju ljubitelja savremene umjetnosti i dočekao ogroman broj posjetitelja, među kojima je i Beyonce, a znak sa brojem kilometara i Prada Marfa natpisom zahvaljujući seriji Gossip Girl danas krasi sobe i kancelarije širom svijeta.

U septembru 2014. godine, nakon špekulacija koje su se pojavila da je Prada Marfa nezakonita reklama i da će zbog toga biti uklonjena, zvaničnici Teksaškog ministarstva saobraćaja objavili su da će postavka biti reklasificirana kao muzej, a Prada Marfa će biti jedini eksponat.

Danas, Prada Marfa još uvijek stoji sama u pustinjskoj žegi Zapadnog Teksasa na autoputu US90, pored koje na hiljade posjetitelja prođe svake godine, zaustavljajući se da okinu selfie i zaprljaju stakla izloga koji još uvijek stoji netaknut.

Ovaj neobični butik je zasigurno jedinstveno mjesto na kojem se prašina nikad ne sliježe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA