20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Nastup Ive Pogorelića otvorit će 25. SVEM

Sarajevske večeri muzike (SVEM) ove godine bit će održane 25. jubilarni put, a koncert otvaranja desit će se 10. maja, kada će nastupiti maestralni pijanista Ivo Pogorelić i Sarajevska filharmonija.

“Za večer svečanog otvaranja Festivala maestro Pogorelić će nastupiti uz orkestar Sarajevske filharmonije i dirigenticu Samru Gulamović, izvodeći na posve jedinstven način jedno od najljepših djela pijanističke literature, čuveni Koncert za klavir i orkestar br. 2 u C-molu ruskog kompozitora Sergeja Rahmanjinova” – stoji u saopćenju Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), gdje će koncert biti i održan.

Druga festivalska večer bit će u cijelosti posvećena novom muzičkom projektu pod nazivom „Un viaggio“ (Putovanje), koji na vrlo autentičan način predstavlja neke od najpoznatijih melodija muzičke prošlosti. Projekt u okviru kojeg će biti izvedene neke od najpopularnijih pjesama italijanskih, španskih, latinoameričkih kompozitora, kao i muzika za film, djelo je četiri istaknuta muzičara, ujedinjena u misiji kreiranja novih zvučnih dimenzija već poznatog i nebrojeno puta izvođenog repertoara. Specifičan zvuk nastaje spajanjem jedinstvenog tenorskog glasa Zorana Todorovića i instrumenata: bandoneona Aleksandra Nikolića, gitare Zorana Anića, te kontrabasa Slobodana Gerića.

- OGLAS -

Ulaznice za 25. jubilarni SVEM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA