9 C
Sarajevo
24.04.2024

Čovjek koji je preživio cunami u Indoneziji: Da je izdato upozorenje, ne bi bilo toliko stradalih

Asep Emin  živi u Pandeglangu, u provinciji Banten, za Anadolu Agency je kazao kako zvaničnici nisu izdali nikakvo upozorenje od cunamija, zbog čega je stanovništvo bilo nespremno za ovu prirodnu katastrofu. ”Kada je cunami udario, nalazio sam se na obali u posjeti ocu Odingu Zeynettinu, nije bilo nikakvog upozorenja. Svako je obavljao svakodnevne poslove. Najednom, valovi su se podigli i počeli nositi sve pred sobom. Da je stanovništvo bilo upozoreno, ne bi bilo toliko stradalih“, smatra Asep.

 

Dodao je kako su valovi dosezali visinu od četiri metra. “Otac i ja smo ćaskali na obali. Nedugo nakon toga je otišao da klanja jaciju namaz, a ja sam vidio da mi voda seže do članaka. Kada sam vidio da se približavaju ogromni valovi, počeo sam bježati. Nakon 20 metara popeo sam se na drvo i tako preživio“, prisjetio se Asep. Tijelo oca pronašao je u šumskom predjelu udaljenom 100 metara od mjesta gdje su se nalazili.

- OGLAS -

 

Ranije je glasnogovornik Nacionalne agencije za prirodne katastrofe  Sutopo Purwo Nugroho, nakon kritika upućenih na račun sistema za izdavanje upozorenja od cunamija, kazao kako su sistemi za upozorenje u pojedinim područjima ukradeni ili oštećeni, a da u globalnom smislu od 2012. imaju probleme sa sistemima za upozorenje od cunamija. Indonežani su na društvenim mrežama pisali kako je do stradanja došlo zbog neizdavanja upozorenja od cunamija i da su zvaničnici odgovorni za stradanje ljudi.

Do sada je pronađeno 281 tijelo stradalih, 1.016 osoba je povrijeđeno, a 57 je nestalo. Zvaničnici su prethodno saopćili kako je uzrok cunamija bila aktivnost u vulkanu Anaak Krakatau.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA