6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Zagreb: Na protestima se okupilo 20.000 učitelja iz cijele Hrvatske

Na Trgu bana Jelačića održan je veliki protest pod sloganom “Hrvatska mora bolje” u organizaciji sindikata školstva na kojem se okupilo oko 20.000 učitelja, profesora i ostalih zaposlenika u sistemu školstva iz cijele Hrvatske te brojni građani i učenici koji podržavaju štrajk u školstvu, uz zahtjev povećanja koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ) te uz podršku Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) održan je na glavnom zagrebačkom trgu veliki protest koji se održava 31. dan štrajka u osnovnom i srednjem školstvu u Republici Hrvatskoj.

Učitelji i profesori započeli su sa cirkularnim štrajkom po županijama 10. oktobra, a s obzirom da Hrvatska vlada nije udovoljila sindikalnim zahtjevima za povećanjem koeficijenta, prema kojem se obračunavaju plaće, za 6,11 posto, od prošlog utorka školstvo je u općem štrajku.

- OGLAS -

Povećanje koeficijenta složenosti posla ne traže samo profesori koji rade u osnovnim i srednjim školama, nego i ostali zaposleni u sustavu; spremačice, domari, pomoćnici u nastavi, stručni suradnici, tajnici, računovođe…

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem poručila je okupljenima na Trgu bana Jelačića kako više nije riječ samo o štrajku za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto, već kako je ovo “pokret za bolju budućnost naše djece i naše domovine”.

“Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom, uvjetima rada, neuvažavanjem, potcjenjivanjem naše struke. Ovaj štrajk je borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu. Obrazovanje je permanentno zapostavljeno, a zaposlenici sve više demotivirani. Zapostavljeno obrazovanje je nepokrenuta Hrvatska”, poručila je Šprem.

Nikada više u ovoj zemlji ne smije biti učitelja koji će pognuti glavu pred drugima koji ga sramote, poručio je predsjednik NSZSŠ-a Branimir Mihalinec.

Vjeroučitelj iz Rijeke Marin Miletić u svom je govoru naglasio kako učitelji više ne žele mogućnost anonimnih prijava od strane učenika i roditelja te kako traže da te prijave budu potpisane.

Iznio je primjer kolegice u školi čija je zadnja plaća prije odlaska u mirovinu, nakon 38 godina rada, iznosila 6.200 kuna (840 eura).

“Pošten narod ne može biti prijatelj svom tlačitelju”, “Vi nama prihode, mi vama ishode”, “Dosta da na vlada laže, vara, farba”, “Učitelji su rekli dosta”, “Jedina reforma smo mi”, “Štrajk za život” neki su od tisuće transparenata koje su prosvjednici donijeli na Trg bana Jelačića.

Prosvjednici su skandirali “Dosta” te zviždali na spomen imena hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Štrajk bi mogao biti obustavljen u četvrtak, ukoliko dođe do dogovora s Hrvatskom vladom, najavio je predjednik NSZSŠ-a Branimir Mihalinec.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA