10 C
Sarajevo
18.04.2024

Modrić mora platiti 1,2 miliona eura zbog utaje poreza

Nogometaš Real Madrida Luka Modrić morat će platiti 1,2 miliona eura zbog utaje poreza iz 2012. godine, objavio je Mundo Deportivo, prenosi Tanjug.
 
Kako se navodi, španske vlasti su optužile kapitena reprezentacije Hrvatske da je utajio porez prije šest godina, kada je stigao u Real iz engleskog Tottenhama. U objašnjenju odluke kaže se da je Modrić bio u obavezi platiti porez za cijelu godinu, iako je samo četiri mjeseca proveo u Madridu, a prethodnih osam mjeseci u Londonu, gde je i platio porez za taj period.
 
Modrić je pod optužbom da je u Luksemburgu otvorio fiktivnu kompaniju Ivano i na nju prenio marketinška prava, utajivši tako 290.000 eura u 2013. godini i 579.000 eura u 2014. godini.
 
Vezni igrač Reala je prihode od sponzora dobijao na račun te kompanije, a špansko državno tužilaštvo je utvrdilo da je riječ o fiktivnoj firmi, bez opreme i zaposlenika, koja se ne bavi upravljanjem imidža nogometaša, već kako porez ne bi bio plaćen u Španiji.
 
Mourinho, Ronaldo, Messi, Neymar…
 
Modrić je s Realom do sada osvojio četiri trofeja Lige prvaka, po tri Superkupa Evrope i Svjetska klupska prvenstva, dva Superkupa Španije i po jednu titulu španske Primere i Kupa kralja.
 
Nedavno je proglašen za najboljeg igrača Evrope za prethodnu sezonu.
Hrvatski kapiten je jedno u nizu poznatih nogometnih imena koja su optužena za utaju poreza.
 
Prije njega, vlasi su se okomile na bivšeg trenera Reala Josea Mourinha, donedavnu zvijezdu “Kraljevskog kluba” Cristiana Ronalda, igrače Barcelone Lionela Messija, Javiera Mascherana i Neymara.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA