Vijesti
Dijalozi poput ovih prvi su korak ka trajnim promjenama!
Uspješno održan prvi NOD.ba Youth Forum
Ovaj događaj je bio neophodan korak ka širenju svijesti o važnosti neformalnog obrazovanja, kao dopune formalnom.
U prostorijama kina Obala Meeting Point održan prvi NOD.ba Youth Forum, gdje su panelisti sa publikom otvorili dijalog na temu neformalnog obrazovanja i prilika koje se pružaju mladim ljudima u BiH

Panelisti Foruma bili su predstavnici kompanija i organizacija koje u okviru svog rada imaju programe koji podržavaju neformalan oblik obrazovanja, predstavnici akademskog kora kao i stručnjakinja iz oblasti ekonomije gđa Svetlana Cenić.

Selma Begović ispred MarketMakers projekta Vlade Švicarske za zapošljavanje mladih u BiH, Amra Rovčanin ispred programa Paragon i Mirza Pirić ispred agencije Purple Key govorili su o načinima na koje kroz svoje aktivnosti promoviraju edukacije i dodatno usavršavanje te na taj način pomažu mladim ljudima.

Mirza Pirić, kao idejni tvorac platforme NOD.ba, istakao je da je glavni motiv pokretanja ovakve platforme nedostatak bolje povezanosti obrazovnih ustanova sa neformalnim sektorom, kao i manjak prilika za praktično učenje.

Ekonomistica Svetlana Cenić naglasila je kako je danas neformalno obrazovanje važnije nego ikada i da ono kao takvo ima veliku ulogu u razvoju mladih i njihovih karijera.

Dženana Husremović, prorektorica za nastavu Univerziteta u Sarajevu, osvrnula se na odnos formalnog i neformalnog obrazovanja te zaključila kako oni nisu suprotstavljeni i da bi trebalo da čine jednu funkcionalnu cjelinu.

Organizatori NOD.ba Youth Foruma, kompanija Purple Key i MarketMakers projekat Vlade Švicarske za zapošljavanje mladih u BiH, poručili su kako je ovakav događaj bio neophodan korak ka širenju svijesti o važnosti neformalnog obrazovanja kao dopune formalnom i zaključili da su dijalozi poput ovih prvi korak ka trajnim i boljim promjenama.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.