Vijesti
USSC: Naši studenti nikad više poniženi! Saopćenje prenosimo u cijelosti
#

Udruženje studenata Studentskog centra večeras u 19:00 informisano je o implementaciji odluke Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba FBiH da će prostorije Studentskog naselja Bjelave, tačnije njegovi paviljoni 2..4. i 7. sa kapacitetom 150 soba biti oslobođeni za smještaj studenata koji sutra dolaze iz Rima.

"Ovom odlukom naši studenti su realno gledajući i praktički istjerani na ulicu. Sramotan potez Kriznog štaba Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajeva, Zavoda za javno zdravstvo. Sramotan potez primarno naše države. Ostavili su par sati da se preko tristo studenata koji žive van Kantona Sarajevo iseli iz Studentskog naselja Bjelave. Ne da se iseli, nego da se sami izbace vani, prije nego avion sleti na aerodrom u Sarajevo, jer u protivnom ukoliko studenti ne dođu da isele svoje stvari iz studentske sobe koja je njima praktično kao stan, to će raditi uposlenici Studentskog centra.

Da li je humano i korektno da uposlenici preturaju njihove lične stvari? Da li je upitno kršenje zakona o privatnosti? Ulažemo velike napore da iskordinišemo sav proces sa našim studentima, da bi sve proteklo u mirnim uslovima.

Oni nisu svjesni snage studentskog bunta. Prije ove opcije smještaja studenata iz Rima je bilo mnoštvo drugih koje su bile u opticaju i mnogo bolje. Šta je sa Željezničkim školskim centrom u Buća Potoku, šta je sa hotelom Emiran, šta je sa salama, dvoranama i ostalim hotelskim kapacitetima?

Ali ne, izgleda da smo mi manje vrijedni kao domaći studenti čiji roditelji novac za školovanje svoje djece ostavljaju u našoj zemlji." rekao je Velagić, predsjednik USSC-a." Sekretar USSC-a Avdibašić najavio je drastične promjene u ponašanju studenata prema vlastima i državi. "Ovakva odluka da se donese, pa ja ne znam ko nas vodi...

Da li su ove institucije tu za nas ili za nekoga drugog? Domaći studenti koji svoj trud, znoj, zalaganje ulažu u Bosnu i Hercegovinu i koji su još uvijek odani istoj su istjerani na ulicu. Ali ovako nam se desilo i u periodu rata, naši najbolji i oni koji su bili na prvim linijama odbrane su danas mrtvi, bore se za opstanak ili su na sudu. Nikad se nismo brinuli za koga trebamo.

Naši roditelji novac troše u Bosni i Hercegovini, ostavljaju desetine hiljada da bi mi mogli normalno da živimo i studiramo, a naša država nas otpiše kao "potrošni materijal". Možda mislite da smo "potrošni materijal", ali pokazat ćemo Vam da nismo. Naši studenti su u takvoj situaciji da neki zbog udaljenosti mjesta prebivališta od Studentskog naselja, treba da krenu večeras i krše zabranu kretanja da bi sutra sigurno iselili svoje stvari.

Tjerate nas da sebe i svoj život dovodimo u opasnost da bi ugodili studentima koji dolaze iz Rima. Svaka Vam čast! Ovim činom ja kao student i građanin Bosne i Hercegovine osjećam se duboko poniženim, kao i sva moja populacija. Spremni ste da kršite osnove Zakona o privatnosti? Spremni ste da implementirate odluku koja nema nijednu uporišnu tačku kao korektna i kvalitetna? Drago mi je, jer ćete vidjeti na što su sve studenti spremni.

Svojim odlukama i načinom rada od Studentskog centra ćete napraviti ravnu nulu. A isto tako poznavajući studente, njihove stavove i moralne vrijednosti vjeruje i nadam se da će se odsad primjetiti drastična razlika u djelovanju studenata, jer smo primorani da i mi poduzmemo. A najvljujem i pisanje otvorenog pisma ljudima koji su inicirali ovakvu odluku! Mi studentima obećavamo da ćemo uraditi sve u našoj moći.

sVeć od momenta kada je Velagić primio informaciju aktivno se radi na koordinaciji. Predsjenik Velagić zajedno sa predsjednikom Studentskog parlamenta Vahidom El-Dinom preduzeo je velike korake po pitanju ovoga problema."

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.