Vijesti
Usvojena Strategija razvoja Općine Ilidža 2022. - 2027. godina: Mjesto gdje izvire život, stanuje zdravlje i živi znanje
Šta uključuje usvojena Strategija razvoja općine Ilidža 2022-2027?
Na 14. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža jednoglasno je usvojena Strategija razvoja Općine Ilidža za period 2022. - 2027. godina.

Na 14. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža jednoglasno je usvojena Strategija razvoja Općine Ilidža za period 2022. - 2027. godina. 


Načelnik Nermin Muzur prisutnima članovima Općinskog vijeća predstavio je sadržaj i viziju općine u budućnosti: Ilidža 2027. - Mjesto gdje izvire život, stanuje zdravlje i živi znanje.

- Naš cilj da prednosti i potencijale koje imamo valorizujemo kroz strategije, budžete i projekte te na najbolji način eksploatišemo ovu priču. Ostvarenje razvoja ove vizije realizovat će se kroz tri strateška cilja: unapređenje konkurentnosti i samoodrživosti lokalne privrede, unapređenje kvaliteta društvenog života stanovništva općine, i odgovorno upravljanje okolinom i razvojem infrastrukture - rekao je, između ostalog, načelnik Muzur. 


Podrška u procesu izrade Strategije razvoja Općine Ilidža osigurana je kroz "Projekt unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini ", a u okviru potkomponente projekta "Inicijativa za jačanje kapaciteta novoizabranih načelnika/gradonačelnika ". Projekt finansira Švedska, a sufinansira i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave. 

Situaciona analiza, kao preduslov za izradu Strategije, izrađena uz podršku Britanske ambasade. 

Pored tri strateška cilja, devet prioriteta i 25 mjera, definisano je i šest strateških projekata na čijoj realizaciji će se raditi, a to su: Ilidžanska tehnološka dolina, Ilidža - prva turistička destinacija u Bosni i Hercegovini, Regionalni univerzitetski hub, Futura - infrastruktura za novo doba, sportski šampion države i Dekarbonizacija Ilidže. 


Do 2030. godine Općina Ilidža planira formirati tehnološku dolinu koristeći naučno-istraživačke, ljudske i infrastrukturne potencijale tri univerziteta s područja općine Ilidža a u saradnji s vodećim domaćim i međunarodnim tehnološkim kompanijama, kao i višim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. 


Istovremeno, integrisana turistička inicijativa do 2030. godine trebala bi Ilidžu učiniti najpoželjnijom turističkom destinacijom u Bosni i Hercegovini, a koja će uključivati različite tipove turizma. 


Stvarajući sarajevsku tehnološku dolinu, tri univerziteta koji se nalaze na Ilidži će postati najpoželjnije obrazovne institucije u regiji, a Općina će promovisati Ilidžu kao najpoželjniju destinaciju za život mladih ljudi. 


Inicijativa Ilidža Futura - infrastruktura za novo doba, koja će Ilidži dati novo lice, uključuje sveobuhvatnu transformaciju infrastrukture, od izgradnje pruge Ilidža - Hrasnica, izgradnje i rekonstrukcije trgova pa do rekonstrukcije ratnog puta preko Igmana i revitalizacije Stojčevca.

Općina Ilidža do 2030. godine želi postati sinonim za sportske uspjehe i događaje na nacionalnom i regionalnom nivou. Kroz ulaganje u izgradnju sportske infrastrukture, poput Sportske dvorane Hrasnica, rekonstrukcije stadiona Famos, izgradnje Sportsko-rekreativnog centra za djecu i mlade kod rijeke Željeznice želja je stvoriti preduvjete za stvaranje šampionskih timova. 

Implementacijom niza inicijativa do 2030. godine planirano je smanjenja emisije negativnih čestica kako bi zaštitili zdravlje stanovnika. Praćenje kvalitete zraka, nabavka novih analizatora za mjerenje zagađujućih materija u zraku, primjena mjera energetske obnove i podsticanje stanovništva u korištenju obnovljivih izvora energije samo su neke od inicijativa koje bi trebale rezultirati zdravijim životnim okruženjem za stanovnike Ilidže. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.