15 C
Sarajevo
28.03.2024

Krug 99: U BiH nema demokratije zbog projekata iz susjednih zemalja

Uvodničari na današnjoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Građanin, građanska država i izbori u Bosni i Hercegovini” ocijenili su da iako postoji više od 50 političkih subjekata na bh. sceni oni se mogu klasificirati u dva bloka.
 
Profesor Mirko Pejanović podijelio je političke opcije za koje građani mogu glasati ovog 7. oktobra na Općim izborima na jednonacionalne, odnosno jednoetničke koje preferiraju nacionalna pitanja i drugi blok koji čine građanske opcije za koje smatra da imaju pretpostavke da iznesu promjene.
 
Mišljenja je da ovogodišnji parlamentarni izbori mogu imati historijsku važnost jer mogu dovesti do preokreta u društvenom razvoju BiH i radikalnih promjena u pogledu političke i ekonomke stabilnosti, ali samo ukoliko građani izađu na izbore i glasaju za one političke stranke koje će zaustaviti stagnaciju i etničke podjele, odlazak mladih i ubrzati integraciju BiH u EU i NATO.
 
Profesor Džemal Sokolović kazao je da je odlučio glasati za one koji su najmanje loši te dodao da ukoliko građani 7. oktobra izađu i glasaju za one koji ne osiguravaju napredak, onda se može dogoditi da sljedećih izbora i ne bude.
 
– Ukoliko se ovoga puta izaberu oni koji su najmanje loši onda se na narednim izborima može dogoditi da oni najbolji iz bh. društva budu na kandidatskim listama. Stoga će se za sedam dana odlučivati o tome da li će BiH pred ambisom ili na “pisti za uzlijetanje -, zaključio je Sokolović.
 
Jedan od uvodničara bio je i Slaven Kovačević koji ukazao na to da se BiH nalazi pred dilemom između zajedničkog života i suživota, a to su dva različita pojma jer zajednički život podrazumijeva da svi žive zajedno i imaju ista prava, dok suživot podrazumijeva život jednih pored drugih.
 
Ističe da je zapravo i Evropa temeljena na zajedničkom životu odnosno na zaštiti građanskih prava na individualnom nivou, a nasuprot toga je i teorija suživota, kojeg forsiraju političke partije u BiH u različitim etnoteritorijalnim zajednicama, prenosi Fena.
 
Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović napomenuo je da su se građani u socijalizmu nadali promjeni u demokratski politički sistem i to onaj u kojem će sva građanska prava biti garantirana, ali to ni danas, smatra, nije ostvareno ono što je očekivano.
 
– U krajnjem slučaju taj preokret danas predstavlja prevaru sa idejama građanskog društva i nametanja etnodemokratije kao ključnog principa uređenja odnosa u BiH –, podvukao je.
 
Na današnjoj sjednici postavljeno je i pitanje zašto je BiH jedina zemlja u svijetu kojoj je onemogućeno da u punom kapacitetu može ostvariti osnovna načela demokratije, a ukazano je i na pritiske predstavnika vlasti zemalja regije koji nameću BiH primjenu principa koji te zemlje ne žele.
 
Članovi Kruga 99 iznijeli su jedinstven stav da u BiH nema demokratije, ali ne zbog narodne volje, nego zbog političkih projekata iz Beograda i Zagreba koji insistiraju na konstitutivnosti naroda onako kako ne bi htjeli da bude primijenjeno u Srbiji ili Hrvatskoj.
 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA