Vijesti
(UŽIVO) Počela pres-konferencija u zgradi Elektroprivrede BiH povodom rudarskih protesta: "Nećemo davati novac u rudnike, a da ne dobijamo rad" Počela je zakazana pres-konferencija u zgradi Elektroprivrede BiH

Na ovoj pres-konferenciji planirano je da se obrate generalni i izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove, Muhamed Kozadra, Admir Andelija i Ružica Burić.

Novinarima se obratio Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, koji je kazao da se "reorganizacija odvija unutar Elektroprivrede BiH". 

16:05 "Htjeli smo u rudniku 'Kreka' ispitati novi model. Prema prvim informacijama, taj se model pokazao prilično dobrim; primjenom ovog modela došlo je do uštede. Ono što je u problem u zadnja dva dana je odbijanje Sindikata da pregovara i razgovara. Proteste nastavljaju u rudnicima; ja se zahvaljujem Sindikatu na tome. Naše probleme trebamo rješavati u našim kućama!", kazao je Andelija. 

16:08 "Proizvodnja električne energije je opterećena od jula hroničnim nedostatkom uglja", kazao je on, dodavši kako je "bolja situacija u Kaknju u odnosu na Tuzlu."

16:11 "Sindikat je napravio iskorak; odlučio je da otkrije vrata razgovora. Poruka je da će Sindikat pristati na određenu vrstu razgovora o rješavanju problema. Očekujemo da iz razgovora proizađe nastavak proizvodnje", kaže Andelija.

16:16 "Nećemo davati novac u rudnike, a da ne dobijamo rad! Spremni smo na kompromis", poručuje Andelija.

16:17 Na novinarsko pitanje hoće li dati ostavku, s obzirom na to da je to jedan od rudarskih zahtjeva, Andelija nije odgovorio.

16:22 "Ključno pitanje je ko je napravio dug! Vlada FBiH donošenjem Zakona o finansijskoj konsolidaciji uspjela je da riješi dijelom probleme! U zadnjih deset godina ponovo je došao taj dug", kaže on.  

16:24 "Odlučni smo da rudnici moraju plaćati poreze i doprinose; rudnici ne uplaćuju doprinose za zdravstvo. Hoće li biti isplaćena plata mi smo stanovišta da se plata isplaćuje onoliko koliko se zaradi. Radnicima u režiji i administrativnom osoblju će biti smanjena plata", poručuje Andelija. 

16:26 "Nedostaje nam proizvoljnih radnika. Dobri majstori odlaze iz rudnika svjesni ogromnog pritiska i neizvjesnosti; traže bolje prilike! Administrativno osoblje želi da ostane dok rudnici ne propadnu. Nažalost, rudnici će propasti! U administrativnom dijelu rudnika ima mnogo viška", kazao je Andelija. 

16:30 "Nadamo se da neće biti redukcija struje; imali smo ispade zbog tehničkih problema. Nemamo dovoljno energije u sistemu; potrudit ćemo se i nadamo se da će rudari nastaviti", kaže Andelija. 

16:31 "Zabrinuti smo. 2012. godine imali smo strašnu zimu kada se ugalj nije mogao dovesti u termoelktrane. Ovo je kompleksan sistem, ali mislim da ćemo se mi dogovoriti", potcrtava Andelija. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.