Vijesti
Na "Face.ba" pratite izricanje presude ratnim zločincima iz minute u minutu
UŽIVO | Krivi su! Izrečena pravosnažna presuda Stanišiću i Simatoviću! (FOTO+VIDEO) Ovaj je sudski proces, koji se vodi protiv Stanišića i Simatovića, dug dvadeset godina i od nemjerljivog je značaja za Bosnu i Hercegovinu.
#

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu danas izriče konačnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije – Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću – optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Na našem veb-portalu pratite vijesti iz Haga iz minute u minutu.

IZRICANJE PRESUDE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU 

12.16 Stanišić i Simatović pravosnažno osuđeni na petnaest godina zatvora!

Ukida se presuda! Osuđeni su na petnaest godina zatvora! Krivi za udruženi zločinački poduhvat. Krivi su za ubistva u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu. Krivi su za progon i deportacije u Doboju, u Sanskom Mostu! Krivi su za ubistva, kršenja običaja rata u Trnovu i u Hrvatskoj! 

Prethodna presuda se fokusirala samo na Bosanski Šamac, a danas je ona "proširena". Znali su, formirali kampove za obuku Crvenih beretki koje su vršile zločine u BiH. 

12.09 Munira Subašić: "Neka sud završi ono što je započeo"

Srebrenička majka, Munira Subašić, kazala je da očekuje da Haški sud donese pravednu presudu, te da se konačno presudi Srbiji za udruženi zločinački poduhvat.

FOTO: N1

11.45 Preživjela žrtva iz Bosanskog Šamca prisjetila se užasa...

Muhamed Mehmedi, preživjela žrtva iz Bosanskog Šamca, BIRN-u je kazao kako je bio zarobljen i zatvoren u školi od strane srpskih snaga. Tu je bio sa svojim ocem i bratom. 

"Prošao sam kroz pakao. Tukli su me. Bilo nas je preko dvjesta u osnovnoj školi. Bilo je svega. Čak i silovanja", kazao je Mehmedi. 

FOTO: BIRN

Kaže da ga ne interesuje mnogo današnja presuda. 

"Ako su krivi, neka odgovaraju. O tome ne odlučujem ja, nego sud", kazao je Mehmedi. 

11.30 Ćamil Duraković: "Presuda će potvrditi učešće Srbije u ratu u BiH"

Ćamil Duraković, potpredsjednik RS, kazao je da će presuda Stanišiću i Simatoviću "definitivno utvrditi involviranost Srbije u rat u Bosni i Hercegovini". 

"Današnja je presuda posebno značajna jer nijedan srbijanski državni službenik nije prethodno bio osuđen od strane Suda u Hagu za umiješanost u rat u Bosni i Hercegovini", kazao je Duraković.

11.20 Srbijanski mediji nezainteresirani za izricanje presude Stanišiću i Simatoviću

Nekoliko srbijanskih medija tek je ovlaš izvijestilo da se danas pred Haškim sudom izriče drugostepena presuda Stanišiću i Simatoviću. 

FOTO: N1

11.00 Preživjele bosanske žrtve stigle na sud

Kako se približava izricanje konačne presude Stanišiću i Simatoviću, grupa preživjelih bosanskih žrtava pristigla je ispred UN-ovog suda. BIRN-u su kazali da se nadaju pravdi i da će dvojica zločinaca biti kažnjeni. 

Retrospektiva procesa 

Stanišića (73) i njegovog pomoćnika Simatovića (73) Haški je sud 30. juna 2021., poslije ponovljenog suđenja, osudio na po dvanaest godina zatvora zbog pomaganja zločina koje su u BiH 1992. počinile Crvene beretke.

Nepravosnažnom presudom, Stanišića i Simatovića je sud tada proglasio krivim za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca, s proljeća 1992.

Optužbi, da su odgovorni za brojne druge zločine u Hrvatskoj i u još četirima bosanskim općinama, Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom bili oslobođeni. Tom presudom je utvrđeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH.

Sud je kao dokazano, u nepravosnažnoj presudi Stanišiću i Simatoviću, prihvatio da je to zločinačko udruženje postojalo i da su u njemu učestvovali drugi čelnici Srbije, tadašnje Republike Srpske krajine i RS. Po presudi, Stanišić i Simatović su za taj poduhvat znali, ali nisu dijelili zločinačku namjeru s drugim učesnicima.

Više čitajte OVDJE

Zašto je za Bosnu i Hercegovinu bitna presuda Stanišiću i Simatoviću

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove danas će donijeti konačnu presudu bivšim rukovoditeljima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostepenom presudom osuđeni na po dvanaest godina zatvora za učešće u zločinima u BiH. Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije ranije nije bio osuđen za umiješanost u rat u BiH.

 

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.