Vijesti
Vandalizam u "Rue de Srebrenica" u Parizu, ispisane poruke podrške zločincu Ratku Mladiću U ulici koja je dobila naziv Srebrenica u glavnom gradu Francuske Parizu danas je oskrnavljena ploča s imenom ove ulice ispisivanjem ćiriličnog "4S".

U ulici koja je dobila naziv Srebrenica u glavnom gradu Francuske Parizu danas je oskrnavljena ploča s imenom ove ulice ispisivanjem ćiriličnog "4S". Osim nacionalističkih simbola počinilac je na zidovima ispisao i poruku podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Crvenom farbom ispisano je nekoliko simbola "četiri S", ali i rečenica "Oslobodite Ratka Mladića".

Vandalizam je na svom Facebook profilu prokomentirala i bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Tribunala u Haagu, Francuskinja Florence Hartmann.

"Ravnodušnost potiče velike zločine", napisala je između ostalog Hartmann podsjetivši da takva ideologija pustošila Balkan na prelazu stoljeća te da ona inspiriše Breivika, Tarranta i slične.

Grad Pariz je dobio Ulicu Srebrenica ("Rue de Srebrenica") 2017. godine u znak sjećanja na žrtve genocida u tom bosanskom gradiću koje je počinila Vojska Republike Srpske u julu 1995. godine.

Ulica se nalazi u istočnom dijelu Pariza, nedaleko od groblja i avenije Père Lachaise.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.