Vijesti
Vanredno stanje u BiH: Poplave, klizišta, odroni, otkazana nastava Obilne kišne padavine prouzrokovale su poplave i klizišta širom BiH. Kiša u pojedinim dijelovima zemlje neprekidno pada od nedjelje, a padavine su predviđene i danas u većem dijelu dana
#

Zbog velikih poplava koje su prouzrokovale i prekid putnih komunikacija u pojedinim gradovima naše zemlje otkazana je i nastava u školama. Ekipe Civilne zaštite nalaze se na terenu i nastavljaju borbu s poplavama.

Najkritičnija situacija je u zapadnim dijelovima BiH, kao i u gradovima Teslić, Prijedor, Maglaj, Zavidovići, Žepče... 

 
Vanredna situacija proglašena je u Čelincu, Prijedoru, Kostajnici, Tesliću i Laktašima, te u nekoliko naselja u Banjaluci.  

Na području Banjaluke u šest mjesnih zajednica i dalje je na snazi vanredno stanje, koje traje od noćas. Vodostaj Vrbasa je i dalje visok, iako je nivo rječica koje se ulijevaju u njega u opadanju.

  
Hidroelektrana Bočac i u narednim satima moraće kontrolisano da ispušta voda jer akumulacija vode i dalje raste. Zbog vanredne situacije na teritoriji 6 mjesnih zajednica grada Banjaluke, otkazana je sjednica Skupštine grada Banjaluka.
 
  

Vanredna situacija je u opštini Čelinac od jutros. Više od stotinu domaćinstava je poplavljeno, najviše u slivu rijeke Jošavke, a ništa bolja situacija nije ni na obalnom području Ukrine.

Vanredno je i u Tesliću. "U naseljima Gajevi i Stjenjak u Tesliću poplavljeno je na desetine kuća, ali se voda povukla", potvrdio je načelnik opštine Teslić Milan Miličević. Kazao je da je stanje, ipak, danas mnogo bolje u odnosu na sinoć, jer su se tokom noći rijeka Usora i druge rječice povukle u svoja korita.

 

Vanredna situacija proglašena je u Prijedoru, budući da je vodostaj Sane prešao kotu od 460 centimetara koja zahtijeva vanredne mjere odbrane od poplava.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, rekao je da su svim institucijama, organizacijama i jedinicama naložene mjere iz ovog stepena odbrane.

Rijeka Sava i njene pritoke u Brčkom su od sinoć u porastu. U Šamcu je vodostaj Save 379 centimetara, i svakih sat se povećava za oko 12 centimetara. Ako ovako ostane, u Brčkom bi sutra moglo doći do prelijevanja iz korita Save i pritoka, poručuju iz Odjeljenja za bezbjednost. Od noćas je u Štrepcima, Islamovcu i Gornjem Zoviku saobraćaj otežan, a u Omerbegovači ugroženo je i nekoliko kuća. 

 

Na području opštine Prnjavor usljed obilnih i neprestanih padavina iz korita su se izlile rijeke Lišnja i Ukrina, otežan je saobraćaj na pravcu Prnjavor-Banjaluka, a voda je ušla i u nekoliko domaćinstava.  

Obilna kiša koja pada već danima na području srbačke opštine dovela je do izlivanja Vrbasa koji je zaplavio oko 40 domaćinstava u Starom Martincu, Razboju, Liliću i Kukuljama dok je u jednu kuću u Starom Martincu ušla voda, a poplavljen je i veći broj poljoprivrednih površina.  

Postoji opasnost da ova rijeka tokom današnjeg dana ugrozi još veći broj domaćinstava, kako u ovim tako i susjednim selima Lijevča polja, pa se poziva stanovništvo da preduzme mjere na zaštiti svoje imovine.  

Za sada nema veće opasnosti od izlivanja velikih rijeka iz korita u Semberiji, iako je vodostaj Save u porastu, a Drine stagnira.  

Nivo rijeke Une kod Novog Grada prešao je kotu redovne odbrane od poplava za 34 centimetra i ima tendenciju rasta, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. U osnovnim i srednjim školama u Novom Gradu nastave neće biti ni sutra, zaključeno je jutros na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Jezero u Trnu već se prelilo i približilo se putu, a podzemne vode su poplavile okolne njive.

Brojni problemi su i u naseljima neposredno uz riječne tokove na području Zeničko-dobojskog kantona, ali se stanje na području kantona normalizuje.

Na području Maglaja, jedan od ulaza u grad je još uvijek pod vodom, a u toku noći vatrogasne ekipe su imale i nekoliko intervencija na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija stambenih objekata.

Poplave su pogodile i naselje Nemaila sjeverno od Zenice. Mještani kažu da se bore sami sa poplavama i mole da im se pomogne.

 

Općine Tešanj i Doboj Jug su zbog izlijevanja rijeke Usore proglasile i stanje prirodne nesreće od poplava. Rijeka Liješnica kod Maglaja već se vratila u svoje korito. Prohodan je i put M-17 te regionalni put Maglaj-Zavidovići.

Najveću štetu u Žepču pretrpili su privredni subjekti te putna infrastruktura u Ljubatovićima, Brankoviću i Bistrici, dok je u Lovnici aktivirano klizište.

Stanje se normalizuje i na području Zavidovića, gdje se sa saobraćajnica uklanja mulj.

Prema posljednjem izvještaju BIHAMK-a, zbog odrona i aktiviranih klizista obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-4 Banja Luka –Prijedor u mjestu Ramići, M-4 Banja Luka-Čelinac u mjestu Marjanovac, kao i na regionalnom putu R-473 Teslić-Tedin Han u mjestu Kamenica.

Zbog veće količine vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Žeger, kao i na regionalnim putevima:  R-460 Srnice-Gračanica, R-403a Cazin-Gata (u mjestu Tržačka Raštela) i R-403b Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog vode na kolovozu otežano je saobraćanje na magistralnim putevima: M-16.1 Banja Luka-Prnjavor na ulazu u Prnjavor, M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo i M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Obilne kišne padavine usporavaju i otežavaju saobraćanje i na ostalim dionicama u BiH.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.