Vijesti
Varhelyi: EU stoji uz BiH od početka pandemije (FOTO) Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kazao je kako je sretan da je danas u Sarajevu gdje pokazuje da je EU stalo do Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kazali su da današnja isporuka 10,5 hiljada vakcina znači podršku Evropske unije Bosni i Hercegovini u nastavku borbe s pandemijom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kazao je kako je sretan da je danas u Sarajevu gdje pokazuje da je EU stalo do Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

"Stojimo uz BiH od početka pandemije. Ovo je vrlo važan momenat kada počinjemo pomagati masovniju kampanju vakcinacije u BiH. Želimo pomoći da osigurate vakcine za zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji borbe. Ovo je sigurnost za njih, ali i za populaciju u cijeloj zemlji. Druge doze će primiti narednog mjeseca", kazao je.

Varhely je istakao da će BiH primiti više od 200.000 doza vakcina putem EU mehanizma.

"Nastavit ćemo pomagati BiH u ovoj borbi i moram reći da ovo nije bio lagan zadatak, ali smo uspjeli. Zahvalan sam ministru za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexanderu Schallenbergu i kancelaru Sebastianu Kurzu koji su bili na našoj strani u ovoj borbi i pomogli da se ovo ostvari. Nosimo snažnu poruku, Evropa brine", poručio je.

Tegeltija se zahvalio EU na pomoći BiH i komesaru Oliveru Varhelyiju koji je došao da lično isporuči prve vakcine, kao I Austriji preko koje se vršila nabavka.

“U maju i junu očekujemo značajnije količine vakcina. Trebalo bi biti isporučeno više od 850.000 doza vakcina. Do kraja drugog kvartala ukupno blizu million doza vakcina, ako u RS dođe oko 160 hiljada naručenih vakcina. To će značiti da do jeseni možemo vakcinisati veći broj građana BiH. Nastavljamo raditi s EU na nabavci novih doza, ali i da entiteti nabave dodatne količine. Ako isporuka iz COVAX-a bude išla kako je dogovoreno za maj i juni, to će biti značajna količina za vakcinaciju građana”, kazao je Tegeltija.

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu dopremljen je prvi kontingent vakcina iz mehanizma "EU4Health", čiji je osnivač Evropska unija. BiH je danas dobila 10.530 vakcina Pfizer/BioNTech, a do augusta će doći ukupno 214 hiljada doza putem ovog mehanizma.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.