11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Netanyahu će pred sud ako ne dobije imunitet

Izraelski državni tužilac Avichai Mandelblit je predsjedniku izraelskog parlamenta Yuli-Yoelu Edelsteinu uputio optužnicu protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o optužnici protiv premijera Netanyahua o ukupno tri korupcijska slučaja.

U optužnici se navodi da će Netanyahuu, ukoliko ne dobije imunitet Parlamenta, biti suđeno na sudu u Istočnom Jerusalemu.

- OGLAS -

Netanyahu mora u roku od 30 dana podnijeti zahtjev Parlamentu za dodjelu imuniteta.

Ipak, procjenjuje se da bi cijeli proces mogao potrajati dugo jer u zemlji još nije formirana koalicija, a postoji i mogućnost održavanja prijevremenih izbora.

Čak nije moguće formirati ni Komisiju za unutrašnja pitanja koja bi razmatrala pitanje dodjele imuniteta Netanyahuu, a da bi bila formirana takva komisija potrebno je da se prethodno formira državna vlada.

Glavni izraelski tužilac je 21. novembra donio odluku o pokretanju sudskog postupka protiv Netanyahua, pod optužbom za primanje mita, korupciju i zloupotrebu položaja.

Protiv Netanyahua će se voditi tri odvojena slučaja. U prvom slučaju radi se optužbama za korupciju unutar telekomunikacijskog sektora. Netanyahu je navodno omogućio finansijske povlastice u vrijednosti od 276 miliona dolara medijskoj kompaniji “Bezeq”, u zamjenu za objavljivanje vijesti u korist njegove obitelji na web-portalu “Walla News”.

U drugom slučaju Netanyahu se tereti da je u periodu od 2007. do 2016. godine primio “poklone” od poduzenika u vrijednosti od 383.000 dolara, a radi se o cigarama, nakitu, šampanjcu i avio kartama.

U trećem slučaju Netanyahu se tereti za uzimanje mita, korupciju i zloupotrebu položaja.

Netanyahu je odluku glavnog tužioca te zemlje da se protiv njega pokrene sudski postupak, ocijenio kao pokušaj udara na premijera Izraela

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA