12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Nedostatak goriva prijetnja za hiljade djece koja se liječe u Gazi

Nedostatak goriva u Pojasu Gaze i dalje predstavlja veliku prijetnju stanovnicima tog područja. Kriza sa gorivom stvara ozbiljne posljedice na rad bolnica u Pojasu Gaze, koja je pod izraelskom blokadom, javlja Anadolu Agency (AA). 

Na taj način dovedeni su u pitanje životi ljudi koji žive na tom području, prvenstveno djece kojima je potrebna medicinska pomoć. 

Dječja bolnica “Abdulaziz er-Rantisi” u Gazi, kao i druge državne bolnice, snabdijeva se električnom energijom iz generatora. Međutim, gorivo potrebno za rad generatora ne može se dostaviti u Gazu. 

- OGLAS -

Ujedinjene nacije (UN) su u novembru prošle godine saopćile da je završeno snabdijevanje generatora gorivom. Nakon toga je počela redukcija u trajanju od osam do 16 sati dnevno. 

Iz Ministarstva zdravstva Palestine upozorili su da bi se, ukoliko se u najkraćem roku ne riješi kriza sa gorivom, nekoliko bolnica u Gazi moglo naći pred zatvaranjem. 

Desetine djece i njihovih rođaka, koji se nalaze u bolnicama u Gazi, u velikom su strahu zbog krize s gorivom.

Posebna zabrinutost vlada za pacijente koji boluju od karcinoma ili su na dijalizi. 

Zabrinuta je i majka Hajer Saad (38) čije dijete se liječi u bolnici. Prema njenim riječima, zabrinuti su zbog najave o zatvaranju bolnice ukoliko bude nastavljena kriza s gorivom. 

Saad želi da se riječi ova kriza i da se spase djeca koja su hospitalizirana. Pozvala je da se spase životi hiljada djece koja se nalaze u bolnicama u Gazi.

Muhammed Ebu Silmiyye, direktor bolnice “Abdulaziz er-Rantisi”, pojasnio je da je s nestašicom goriva nastavljena i kriza sa električnom energijom.

Potvrdio je da su, ukoliko se nastavi ovo stanje, u pitanju životi hiljada pacijenata, uglavnom djece. 

“Imamo 30.000 djece, koja su registrovana i liječe se kod nas u bolnici. Od tog broja, 7.000 su oboljeli od karcinoma. Imamo 100 hospitaliziranih pacijenata i četiri pacijenta na intenzivnoj njezi. Ukoliko bolnica ne bude u prilici da radi, bit će dovedeni u pitanje životi ovih pacijenata”, poručio je Silmiyye. 

Izrael je prošle godine zatvorio prelaz Kerem Shalom, jedini komercijalni pristup Gazi, kao kaznenu mjeru zbog lansiranja zapaljivih balona palestinskih aktivista iz primorske enklave na teritoriju Izraela, zabranjujući sve isporuke osim hrane i lijekova. 

Ujedinjene nacije su prošle godine upozorile da treba da se odmah najmanje 60.000 litara goriva za hitne slučajeve isporuči za 46 kritičnih objekata širom Gaze, kako bi se osiguralo osnovno funkcionisanje glavnih bolnica i osnovnih usluga za vodu i sanitariju. 

U Pojasu Gaze, u kojem živi skoro dva miliona stanovnika, ima 13 državnih bolnica i 54 zdravstvena centra. 
Pojas Gaze, koji je pod konstantnom opsadom Izraela, suočava se s velikim nestašicama struje još od 2006. godine. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA