5 C
Sarajevo
25.04.2024

Potpuno autonomni mobilni roboti voze po skladištima

Uvođenje robota u svakodnevno poslovanje nije nešto o čemu samo čitamo ili gledamo na televiziji. I hrvatske tvrtke sve su zainteresiranije za uvođenje robota u svoje prostore.

Tako je sklopljena zanimljiva suradnja između Gideon Brothersa, tvrtke koja se bavi robotima i umjetnom inteligencijom te trgovca auto dijelovima Tokić.
Zajedničkim radom uveli su Gideonove autonomne mobilne robote u logističko-distributivni centar Tokić u Sesvetama. Tokić je tako postao prva hrvatska tvrtka koja u svom poslovanju implementira potpuno autonomne mobilne robote, kao jednu od aktivnosti povećanja produktivnosti prije planiranog širenja na EU tržištu. Uvođenje kolaborativnih logističkih robota omogućit će tvrtki Tokić da poveća svoje kapacitete i ostvari ambiciozne planove širenja usprkos značajnom nedostatku radnika na hrvatskom tržištu rada.

Gideon Brothers je jedna od samo tri tvrtke u svijetu te jedina u Europi, koja razvija autonomnu tehnologiju s navigacijom baziranom na vizualnoj percepciji, kombinirajući stereoskopske kamere i duboko učenje. Gideonova Advanced Visual Perception autonomija nudi znatno širi raspon scenarija korištenja od konkurencije jer je tehnologija neusporedivo robusnija kod lokalizacije i prepoznavanja objekata nego standardna rješenja koja se baziraju samo na LiDAR senzorima (laserski “radari”). Fleksibilnost i učinkovitost robotskog rješenja ključni su faktori za Tokić, budući da tvrtka distribuira preko 200.000 artikala kroz mrežu više od stotinu poslovnica, vlastitih i franšiznih, te dominira hrvatskim tržištem autodijelova i drži značajan tržišni udio u regiji.
Robot je dizajniran za prijenos teških tereta – do 800 kg, na standardnim paletama. Odlikuje ga potpuna autonomija što znači da mu nije potreban nikakav eksterni sustav navođenja: sam percipira svoju okolinu; izrađuje mapu prostora, “lokalizira” se na njoj i dopunjava je prema promjenama koje registrira, prepoznaje objekte (npr. palete), druge pokretne strojeve i ljude te manevrira potpuno sigurno oko njih. Projekt nije zahtijevao nikakve zahvate u Tokićevom distributivnom centru, a robot je preuzeo stvarne zadatke već prvoga dana. U ovoj početnoj testnoj fazi, robot prenosi teret između dvije točke u skladištu međusobno udaljene oko 100 metara.

- OGLAS -

Tvrtka trenutno testira dva slučaja korištenja. Jedan angažira robota u procesu ispunjavanja narudžbe – isporuke artikala iz skladišta do prostora za pakiranje u blizini glavnog utovarnog prostora. Radnici zatim uzimaju predmete i pakiraju ih u kutije namijenjene za otpremu. Drugi slučaj korištenja angažira robota u isporuci ambalaže za odlaganje. Isporuku iniciraju zaposlenici Tokića, na zahtjev, putem aplikacije na tabletima.

Ivan Gadže, Predsjednik uprave tvrtke Tokić, objašnjava da je suradnja s Gideon Brothersom u skladu s njihovim dugoročnim strateškim fokusom na rast i učinkovitost poslovanja. U sklopu priprema za međunarodno širenje, tvrtka Tokić usredotočila se ne samo na to da ima kvalificirane, iskusne i zadovoljne zaposlenike, sposobne realizirati ove planove, već i da im osigura najbolje moguće alate da u tome uspiju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA