Vijesti
Velika akcija FUP-a na području FBiH: Kriminalci pljačkali tokom zatvorskog dopusta Oni su, prema prvim procjenama i zadokumentiranim slučajevima, stekli blizu milion KM
# FUP

Policijski službenici Federalne uprave policije od ranih jutarnih sati započeli su s realizacijom operativne akcije "Orka" na području Federacije BiH.

- Službenici FUP-a vrše pretrese na području Mostar, Jablanice, Čitluka, Konjica, Sarajeva, Istočnog Sarajeva. Osumnjičeni će biti u toku dana lišeni slobode i dovedeni u službene prostorije zbog dalje obrade - potvrdila je Feni glasnogovornica FUP-a Marina Zović.

Kako je kazala, radi se o organiziranoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu s krivičnim djelima razbojništvo, teška krađa, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

- Radi se o o organiziranoj kriminalnoj grupi od 14 članova koja se unazad pet godina dovodi u vezu s napadima na transporte novca, tržne centre, pljačke benzinskih pumpi. Pored toga vrši neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i vrši tešku krađu putničkih motornih vozila - kazala je Zović.

Dodala je da je "do sada ova grupa imala materijalnu korist oko milion KM, a napravila je materijalnu višemilionsku štetu privrednim subjektima".

Kako saznaje "Avaz", pojedini se već nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, ali su ova krivična djela vršili u vrijeme vanzavodske pogodnosti.

Ova grupa se dovodi u vezu s napadima na benzinske pumpe, tržne centre, transporte novca, bankomate unazad četiri godine.

Oni su, prema prvim procjenama i zadokumentiranim slučajevima, stekli blizu milion KM dok su fizičkim i pravnim osobama napravili višemilionsku štetu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.