2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Humanitarna katastrofa u Venezueli

Venezuelsko gospodarstvo teško je pogođeno, paralizirane su zračne luke, letovi su otkazani, rad bolnica je otežan, granice su zatvorene, a ulice puste. Zatvorene su banke, stanovnici ne mogu podignuti novac, prekinute su telefonske linije i internet, kao i opskrba vodom u zgradama.

 

Prema lokalnim medijima, pogođene su 22 od 23 države te zemlje, kao i glavni grad. Nestašice struje uobičajene su u Venezueli. I premda su vrlo česte na zapadu zemlje, u Caracasu su rijetke. Opskrba električnom energijom djelomično je uspostavljena u petak popodne u nekim četvrtima Caracasa, a nakon toga je ponovno prekinuta.

- OGLAS -

 

“Pozivam cijeli venezuelski narod da se masovno okupi na ulicama i suprotstavi uzurpatorskom, korumpiranom režimu koji je uronio našu zemlju u mrak”, napisao je na Twitteru oporbeni čelnik Juan Guaidó.

S druge strane, i Nicolas Maduro pozvao je svoje pristaše na prosvjed proteste “imperijalizma”. Vlada, koja je danima pod pritiskom, za prekid opskrbe električnom energijom okrivljuje “imperijalistički rat strujom”.

 

Ministar obrane Vladimir Padrino u izjavi za državnu televiziju, za ovu je nestašicu okrivio “agresiju” Sjedinjenih Država i najavio razmještanje vojske, ne navodeći više pojedinosti.

Venezuelska vlada najavila je u petak da će UN-u dostaviti dokaze o odgovornosti SAD-a za nestašicu električne energije. Te će informacije biti predane izaslanstvu Visokoga povjereništva UN-a za ljudska prava koje se očekuje u Caracasu, priopćio je ministar prometa Jorge Rodriguez.

Premda uzrok prekida opskrbe električnom energijom još nije poznat, stručnjaci optužuju vladu da nije dovoljno ulagala u održavanje infrastrukture, dok venezuelska kompanija Corpoelec tvrdi da je prekid opskrbe uzrokovan sabotažom na hidroelektrani Guri.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA