7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Korisnicima javnih kuhinja u Starom Gradu podijeljeno po 200 KM: Uposlenici općine nosili pomoć na kućna vrata

Općinski štab civilne zaštite donio je zaključak o podjeli sredstava u iznosu od pola miliona maraka za ove kategorije, a prethodne sedmice rađeni su spiskovi korisnika na osnovu postojećih baza podataka. Uplate porodiljama i demobilisanim borcima koji primaju samo egzistencijalnu naknadu počet će u ponedjeljak – putem žiro računa.

Kako je od danas zabranjeno kretanje starijih od 65 godina i obustavljen javni prevoz, općinski načelnik je donio odluku da se korisnicima javnih kuhinja iz Starog Grada novčane pomoći odnesu na kućnu adresu. Timovi uposlenika od jutros su na terenu i obilaze adrese i korisnike sa evidencije Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu usklađene sa evidencijama javnih kuhinja.

“Napravili smo deset timova koje čine moji najbliži saradnici i sekretari mjesnih zajednica i rasporedili ih na svih 16 mjesnih zajednica u Starom Gradu, a do podne je obiđeno više od 100 korisnika. Svi su dobili novčanu pomoć od 200 KM za ono što im je neophodno: hranu, lijekove, higijenu. Od ponedjeljka nastavljamo na ovaj način. Pojačat ćemo timove i ubrzati procedure kako bismo stigli do onih najugroženijih i na licu mjesta im pomogli,” kazao je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

- OGLAS -

Građani su bili iznenađeni današnjim posjetama jer su teško mogli povjerovati da im neko pokuca na vrata i donese pomoć. Među onima koji su obuhvaćeni današnjom akcijom je i Kasim Đozo sa Borija. Živi sam, a mjesečna primanja su mu dovoljna samo za lijekove.

“Živim sam i teško mi je. Mjesečno primam samo 90 maraka pomoći. Imam problema sa kostima, zglobovima, lijekove kupujem…Hranim se u kuhinji Crvenog krsta, ali pošto ne mogu otići jer ne radi javni prevoz, čekam dok mi neko ne donese. Ponekad mi donese sin kad završi s poslom, a to bude tek naveče. Hvala vam na ovoj pomoći, meni je potrebna i baš ste me obradovali,” izjavio je Đozo.

Slično je kazala i Dobrinka Baričanin, sa Mošćanice. “Živim sama otkako mi je muž umro prije 20 godina. Nismo imali djece i nemam nikoga. Sad kad ne radi kombi ne mogu ni otići po hranu u Narodnu kuhinju. Ne mogu da vjerujem da ste mi danas pokucali na vrata i sjetili me se. Hvala vam,” kazala je Dobrinka.

Podjela novčanih pomoći socijalno najugroženijim kategorijama u općini Stari Grad bit će nastavljena u ponedjeljak.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA