5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Danas u Beogradu peta parada ” Ponos Srbije “

Pod sloganom “Borba još uvijek traje – pridruži se”, u Beogradu će danas biti održana peta homoseksualna parada “Ponos Srbije” na kojoj će, kako je najavljeno, pripadnici LGBT zajednice zatražiti hitno pravno reguliranje istospolnog partnerstva i povećanje proračunskih izdvajanja za rad LGBT+ organizacija civilnog društva.

Organizatori su najavili i da će tijekom šetnje zatražiti “sustavno depatologiziranje trans identiteta i povećanje dostupnosti hormonske terapije”, te “senzibiliziranje zaposlenih u javnim institucijama za rad sa LGBT+ osobama”.

Današnji skup bit će istodobno i obilježavanje 50. obljetnice od niza prosvjeda LGBT+ zajednice u New Yorku, poznatih kao Stonewall, započetih 28. lipnja 1969. protiv policijske torture.

- OGLAS -

“Očekujemo da će 5. parada ‘Ponos Srbije’ biti jedna od najrelaksiranijih parada do sada”, izjavila je aktivistica Helena Vuković iz udruge građana “Egal”.

Miran homoseksualni mimohod ove godine nagovještava i izostanak napetosti kojim su prethodnih godina svojim izjavama često pridonosili brojni dužnosnici i pojedini mediji.

Sudjelovanje u ovogodišnjem mimohodu za sada je službeno najavio samo ministar uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ali se očekuje da će se pripadnicima LGBT zajednice u šetnji središnjim ulicama Beograda pridružiti još neke osobe iz javnog života, prenosi Hina.

U Beogradu se posljednjih par godina održavaju dvije parade marginaliziranih skupina – LGBT+ povorku, te Beograd pride u septembru, kojem prethode manifestacije u okviru Sedmice ponosa koje će ove godine početi 9. septembra.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA