13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Upozorenje: Mađarska je kontaminirala cijeli projekt EU

Evropljani se posljednjih sedmica moraju istovremeno boriti protiv dva podjednako opasna virusa; Sars-Cov-2 koji napada naša tijela, ali i onoga koji napada naše demokratske ideale, prenose Vijesti.ba. 

Mađarski parlament je 30. marta 2020. godine usvojio zakonski prijedlog kojim se vladi u Budimpešti omogućilo suspendiranje onih odredbi koje joj ne odgovaraju. Također, istim je prijedlogom vlada medijima ograničila slobodu informiranja, dok je sebi omogućila odlučivanje putem dekreta, čime se izvanredno stanje produljuje na neograničeno dugi period.
Takva koncentracija moći je bez presedana u historiji Evropske unije, piše Euractiv.

Ona ne služi borbi protiv ugroze Covida-19 i ekonomskih posljedica svjetske pandemije, već omogućava različite vrste zloupotrebe moći zato što izvršna vlast nema gotovo nikakvu kontrolu. Situacija u Mađarskoj rezultat je desetogodišnjeg koketiranja s autoritarizmom, što je velika opasnost za cijelu EU.

- OGLAS -

Uistinu smo zabrinuti što premijer Viktor Orbán posljednjih godina pred našim očima udaljava Mađarsku od evropskih vrijednosti i normi. Odgovor na pandemiju bio je samo posljednje uznemirujuće poglavlje dugotrajnog procesa narušavanja demokratskih vrijednosti.

U tom su periodu politička opozicija, društveni dijalog i sloboda govora pretrpjeli poseban udarac, a gospodin Orbán je svojom autoritarnom vladavinom utišao i brojne univerzitete, kulturne ustanove, poslovna udruženja i neprofitne organizacije.

Evropski parlament je već dva put analizirao i osudio nedemokratski put Mađarske, izvještajem zastupnika Tavaresa iz 2013. godine i zastupnice Sargentini iz 2018. godine.

Oni koji istinski vjeruju u vrijednosti vladavine prava i demokracije nisu spremni pasivno promatrati uništenje istih. Evropska unija mogla bi nepovratno izgubiti kredibilitet oko napora kojeg je uložila u zaštitu demokratskog procesa, vladavine prava, transparentnosti, solidarnosti i društvenog dijaloga, ne samo među državama članicama, već i među zemljama koje se nalaze u ‘evropskoj čekaonici’.

U borbi protiv pandemije koja će, sasvim sigurno, obilježiti jednu cijelu generaciju, sve države Evropske unije morale su usvojiti teške mjere kojima su donekle ograničile prava svojih građana. No, restriktivne mjere moraju biti proporcionalne opasnosti protiv koje se donose, moraju biti privremene i opravdane. Vladavina dekretom na neodređeno vrijeme veliki je udarac na osnivačke ugovore Evropske unije, Povelju o ljudskim pravima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Upravo zato, ograđivanje i sankcioniranje od napada na demokratiju gospodina Orbana nikada nije bilo važnije.

Zato apeliramo na sve dionike; evropske institucije, kao i one nacionalne, građane, nevladine udruge i medije, da budu uporni i nemilosrdni u pokušaju zaštite demokratskih vrijednosti. Kucnuo je čas za mobilizaciju i kolektivnu akciju.

Apeliramo na medije zemalja članica da dio svojeg svakodnevnog sadržaja posvete situaciji u Mađarskoj. Jednako tako, od evropskih medija tražimo da Mađarima omoguće besplatan sadržaj kojim će dolaziti do nezavisnih informacija o stanju u svojoj državi.

Od Komisije kao institucije zadužene za zaštitu osnivačkih ugovora EU tražimo hitnu reakciju i prijedlog sankcija koje odgovaraju ozbiljnosti ove neprihvatljive ugroze evropskih vrijednosti i normi. Evropski parlament i Vijeće bi trebali usvojiti Komisijine sankcije u što je moguće skorijem roku.

Zahvaljujući demokratskom procesu, transparentnosti i pluralizmu, pobijedit ćemo pandemiju Covida-19. No, upravo ćemo definiranjem tih vrijednosti mobilizirati građane EU da zajedničkim naporom osiguraju njihovu zaštitu.

Konačno, apeliramo na građane EU da ono što se događa u Mađarskoj dožive kao unutarnju, a ne vanjsku prijetnju našem zajedničkom cilju. Kucnuo je čas da se ujedinimo u borbi. Ono što se trenutno nalazi na kocki nije samo naše zdravlje, već i naši ideali te opstanak EU i demokratskog procesa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA