5 C
Sarajevo
25.04.2024

Borenović: Nismo znali da će se Čavić i dio SDS-a prikloniti Dodiku

 

-Niko nije očekivao ovo što se dešavalo, niti nam je javljeno šta će se desiti, već smo čuli iz medija – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović ističući da PDP neće mijenjati svoj način političkom djelovanja.

 

- OGLAS -

Kaže da odgovore treba da daju oni koji su se odlučili na potpunu promjenu političkog kursa nakon 7. oktobra, te da je dio tih stranaka, vjerovatno, i u predizbornoj kampanji radio za vladajuću strukturu.

 

-To je njihova legitimna odluka i treba da polože račune svojim biračima. Mi nismo za bilo kakvu vrstu trgovine u kojoj se obraz ili vjera prodaje za večeru i to nećemo da radimo – ustvrdio je Borenović uvjeravajući da će PDP okupljati ljudi “koji razmišljaju slobodno“.

 

I počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić najavljuje da će ta stranka napraviti ozbiljan iskorak sljedećih mjeseci, a otvorit će, kaže, vrata mnogim ljudima.

 

-Drago mi se što se PDP nije isprljao nakon izbora, kada su to mnogi uradili – rekao je Ivanić, koji zagovara izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi se izborni proces odvijao bez korupcije, a jedan od načina za to je i vedeo nadzor na glasačkim mjestima.

 

Na pitanje da prokomentariše stav novoizabranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Predsjedništvo treba da bude ključni politički organ u BiH, Ivanić je rekao da je to velika promjena u njegovoj politici.

 

– Ja sam imao drugi pristup. Dodik je dobio izbore govoreći da će biti što manje BiH, a što više RS. Moj stav je da se nadležnosti ne trebaju seliti zajedno sa ličnostima nego da treba da ostanu u institucijama – rekao je Ivanić.

 

Postavio je i pitanje da li će Dodik da sjedi zajedno sa Šefikom Džaferovićem koga SNSD optužuje za navodni ratni zločin tokom rata u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA