3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Konaković o slučaju “Memić”: Ne želim da vrijeđam Sebiju, ali danas je pokazala zlobu

Elmedin Dino Konaković, lider Naroda i pravde, gost je večerašnjeg, drugog izdanja Raportove emisije “Politbiro uživo” sa Bakirom Hadžiomerovićem. 

O slučaju Dženan Memić

Na pitanje je li ovo dokaz da „mali čovjek“ može preći preko crte i razvaliti jedan režim, Konaković kaže:

„Genijalna je definicija. Mali čovjek je prešao preko crte i razvaljuje jedan cijeli režim. Mislim da mi još nismo svjesni šta su Muriz Memić, Arijana Memić i njihova cijela bitka donijeli bh. društvu. Bilo je, nažalost, slučajeva u kojima su izgubljeni mladi životi, bilo je nerasvijetljenih ubistava, nikada se niko tom energijom, snagom i predanošću nije suprotstavio takvim pojavama i borio se za pravdu kao što to radi Muriz Memić. Ne posustajući. On svake godine izgleda kao čovjek sa sve više energije, i to je oborilo, razbilo te prve zidove, oklope te hobotnice i, akobogda, ta priča će imati svoj pozitivan epilog. U to sam ubijeđen.

- OGLAS -

Na konstataciju da je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, sa Enrom Suljić, na godišnjicu smrti Dženana Memića ocu ubijenog mladića najavila tužbu, Konaković je kazao da to pokazuje ono “na šta smo već navikli od Sebije Izetbegović“:

„Identično je to onom njenom nastupu kad iza nje stoji dvadesetak uplašenih, porobljenih ljekara koji, tobože, nisu htjeli liječiti malu Nadin. I kada ona govori: „Evo, ja sam pitala“. Ne smije niko. Dakle, to je slika kojom se svaki dan stiče realan dojam o njenom karakteru. Ta žena nema empatiju, ta žena ima nedostatak ljudskosti kao osnovni problem, ne samo za obavljanje posla i bavljenje politikom, nego i za život. Sebijin nastup danas samo govori o kakvoj se zloći kao osobi radi. Dakle, to uraditi bilo kad, a kamoli na godišnjicu… Ne želim da je vrijeđam, zaista, i da o njoj previše govorim, niti da sumnjam u njen intelekt, ona je pametna osoba. Ali ta zloba koju ona pokazuje u svojim postupcima je kulminirala prijetnjom da će nekoga tužiti. Cijelu ću svoju mjesečnu platu dati da se plati bilo kakva presuda nekog šugavog suda koji bi tako mogao presuditi, ali se od te istine neće odustati. Ono što ona radi, ono što prijeti, na njenu žalost, ali na sreću ovog društva, odbija se od Muriza Memića i ljude poput njega. Neće to Muriza, siguran sam, ni za trenutak staviti u dilemu”.

Upitan kako komentira navode da “politički zloupotrebljava tragediju porodice Memić”, lider Naroda i pravde kazao je da je vrijeme pokazalo suštinu bavljenja politikom Arijane Memić.

„Nakon pet godina i jedne strašne, ili dobre činjenice, kako je ko gleda, otkad je Arijana Memić ušla u Skupštinu Kantona Sarajevo, tamo nikada više nije ušla Dalida Burzić u istu prostoriju. Nije imala snage, hrabrosti, ni odlučnosti da u oči pogleda Arijanu Memić kao skupštinsku zastupnicu. Ni dan danas, mislim, Arijana nema člansku kartu Naroda i pravde. Ona je bila na listi broj dva, kao prva žena na našoj listi, osvojila je ogroman broj glasova i postala simbol borbe, ne samo za pravdu u slučaju ubistva njenog brata, nego obespravljenih ljudi. Ko poznaje Arijanu Memić, zna o kakvoj se osobi radi“, rekao je Konaković.

On je istakao da Narod i pravda nije zloupotrijebila tu priču, da on lično nikada nije išao na proteste “Pravda za Dženana”, da vrlo rijetko o tome govori u javnosti.

„Odgovaram na takva pitanja, kad mi ih neko postavi. Da ne bi neko bacio crv sumnje na ono što Muriz radi, ja sam se od te priče lično potpuno distancirao. A oni znaju kakva smo podrška bili, i kad mi je prvi put kao premijeru došao“, pojasnio je Konaković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA