9 C
Sarajevo
20.04.2024

IN MEMORIAM: 15 godina od smrti Alije Izetbegovića

Alija Izetbegović je rođen 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao i školovao se u Sarajevu, gdje je završio diplomski studij na Pravnom fakultetu.

Zbog vlastitih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U dobro poznatom “Sarajevskom procesu”, vodio se kao prvooptuženi u grupi muslimanskih intelektualaca, gdje je osuđen na 14 godina zatvora. Nakon formiranja SDA (Stranke demokratske akcije), na prvoj osnivačkoj skupštini iste, 25. maja 1990. godine, postao je njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA, na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, izabran je za prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Herecgovine.

Alija Izetbegović ujedno postaje i prvi predsjednik međuanrodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komadant bosanske armije tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- OGLAS -

Izetbegović je u oktobru 2000. godine, iz zdrastvenih razloga, podnio ostavku na poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i povukao se sa čelne pozicije u stranci demokratske akcije. Preminuo je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu.

U nastavku pogledajte njegov posljednji razgovor koji je sa njim, u Centralnom dnevniku, obavio Senad Hadžifejzović.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA