1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Vlada Japana finansira projekte u Donjem Vakufu, Konjicu, Livnu i Sarajevu

Vlada Japana odobrila je 228,855 eura (447,600 KM) za nabavku ambulantnih vozila za domove zdravlja u Donjem Vakufu, Konjicu i Livnu, te projekt obnove zgrade osnovne škole u Sarajevu.

Ceremonija potpisivanja grant ugovora najavljena je za danas u Ambasadi Japana u Sarajevu, s početkom u 11 sati.

Vlada Japana dodijelit će 33,699 eura (65,910.17KM) za projekt opremanja Doma zdravlja u Donjem Vakufu, s nabavkom ambulantnog vozila.

- OGLAS -

– Zahvaljujući toj donaciji, oko 700 pacijenata godišnje imat će veliku korist. Dom zdravlja otvoren je 1970. godine, jedini je u tom gradu. Zbog  kvarova i održavanja starog vozila, često nije moguće osigurati pravovremeni prijevoz pacijenata – navodi se.

Za projekt opremanja Doma zdravlja u Konjicu ambulantnim vozilom izdvojeno je 55,526 eura (108,600.86 KM). Dom zdravlja u Konjicu odvojen je od Opće bolnice u Konjicu, otvoren je 2016. godine i jedini je na tom području.  

Za ambulantno vozilo za potrebe Doma zdravlja u Livnu izdvojeno  je 62,631 eura (122,495 KM). Taj dom zdravlja otvoren je 1926. godine i jedina je ustanova primarne zdravstvene zaštite na tom području. Zahvaljujući toj donaciji, oko 8.500 pacijenata godišnje imati će veliku korist.

Za obnovu zgrade Osnovne škole “Saburina” u Sarajevu odobreno je 76,999 eura (150,595.36 KM), a obuhvata zamjenu školskih prozora i drvenarije (prozorskih okvira i vrata).

Prostorije su oštećene zbog starosti. To je uzrokovalo probleme, naročito zbog nemogućnosti postizanja odgovarajuće temperature i sigurnosti u školskim učionicama. Zahvaljujući toj donaciji oko 300 učenika, nastavnika i osoblja će, na godišnjoj osnovi, imati korist od ovog projekta.

Taj projekt bit će implementiran kao dio Višegrad V4 (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) + Japan projekta suradnje, zajedničke obnove zgrade te osnovne škole. Ambasada Slovačke skoro je završila s implementacijom zvaničnog projekta obnove čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti i smanjenje ispuštanja štetnih tvari, Eco Packet Infra. Poljska, Češka i Mađarska također planiraju implementirati projekte pojedinačno.

Vlada Japana pridaje veliku važnost osnovnim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u Bosni i Hercegovini, u okviru šeme Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske bezbjednosti (GAGP), koji su započeli s implementacijom 1996. godine.

Ukupna suma je dostigla više od 18 miliona eura (oko 35 miliona KM) u posljednjih 20 godina, a sredstva utrošena za gradnju, obnovu i opremanje objekata za 31 projekt u sektoru zdravstva i 80 projekata u sektoru obrazovanja u cijeloj državi.

– Ove godine, japanska Vlada podržat će, u okviru Grant pomoći za temeljne projekte ljudske bezbjednosti (GAGP), osam projekata u BiH, ukupne vrijednosti približno 720.000 eura, uključujući i spomenuta četiri projekta – saopćeno je iz Ambasade Japana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA