Vijesti
Vlada KS: Lista lijekova mora štititi domaću proizvodnju Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj vanrednoj sjednici s dnevnog reda povukla je Prijedlog odluke o listi lijekova sa listom lijekova KS
# Agencije

Vlada Kantona Sarajevo  zadužila je Ministarstvo zdravstva da prijedlog vrati Komisiji za lijekove KS koja će sačiniti novi prijedlog u skladu s važećim propisima.

Kako je saopćeno, Kantonalna vlada smatra da treba da se ostane pri ranijoj listi lijekova, te da se pri kreiranju esencijalne liste lijekova zastupe domaće farmaceutske kuće jer se na ovaj način štiti domaća proizvodnja što je praksa zemalja u okruženju i šire.

Ranija odluka Vlade KS bila je predmet Konkurencijskog vijeća, ali su donijeli odluku kako je i tada Vlada KS-a postupila u duhu prakse institucija Evropske unije, te je utvrđeno da je u konkretnom slučaju djelovala kao "javno tijelo" izvršavajući javne ovlasti određene ustavnim nadležnostima, specijaliziranim zakonom o lijekovima i mandatom pruženim od građana.

Samim time ovom odlukom Konkurencijskog vijeća BiH direktno su osporene tvrdnje stranih proizvođača koji su prošle godine optužili Vladu KS da je novom odlukom o esencijalnoj listi lijekova privilegirala domaće proizvođače i dovela u pitanje tržišnu konkurenciju, saopćeno je iz Press službe KS.FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.