21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Rusija upozorila da se sirijski kurdski YPG mora povući ili suočiti s Turskom

Upozorenje Moskve stiglo je malo prije nego što su ruske i sirijske sigurnosne snage trebale početi nadgledati uklanjanje boraca i oružja YPG-a najmanje 30 km unutar Sirije, prema sporazumu koji su sklopili predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, javio je Reuters.

Kompletno povlačenje YPG-a značila bi pobjedu za Erdogana, koji je 9. oktobra pokrenuo prekograničnu ofanzivu kako bi otjerao kurdske paravojne snage sa granice i stvorio “sigurnu zonu” za povratak sirijskih izbjeglica.

Sporazum također podvlači Putinov dominantni utjecaj u Siriji i pečati povratak snaga njegovog saveznika Bashara al-Assada na sjeveroistok Sirije, prvi put nakon nekoliko godina.

- OGLAS -

Sirijska vlada uspostavit će 15 kontrolnih punktova uz svoju granicu s Turskom, javila je u srijedu novinska agencija Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

Otvaranje punktova predviđeno je sporazumom postignutim u utorak između Rusije i Turske, prema kojem sirijske i ruske snage na sjeveroistoku Sirije trebaju da uklone kurdske borce YPG-a i njihovo oružje sa granice s Turskom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA