Vijesti
Vladajući nakon susreta u Istočnom Sarajevu: "Izražavamo potpuno zadovoljstvo učinjenim" Dodik je na početku obraćanja kazao kako se na današnjem sastanku razgovaralo o kadrovskim rješenjima i konkursnim procedurama.
#

Danas je u Istočnom Sarajevu održan iznenadni sastanak koalicionih partnera na državnom nivou, nakon kojeg se obratio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je na početku obraćanja kazao kako se na današnjem sastanku razgovaralo o kadrovskim rješenjima i konkursnim procedurama.

"Sa današnjim donošenjem budžeta BiH koji je, za razliku od prethodnih godina, bio stvar dogovora, pokazuje se da je sve to bitno različito od dosadašnjih procedura i možemo da izrazimo potpuno zadovoljstvo", istakao je.

Smatra da partneri u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine imaju korektan odnos te da su razgovarali su i mapi kretanja kada je u pitanju put države ka Evropskoj uniji.

"Složili smo se oko toga da predstavnici ove strukture održe važan sastanak sa predstavnicima Evropske unije o tome šta mi treba da učinimo, a da osjetimo stvarne benefite i da nam se ne isporučuju stalno novi zahtjevi. Razgovarali smo o tome da svi razvojni projekti na cijeloj BiH budu stavljeni na dnevni red: i oni u RS-u i u FBiH i Brčkom distriktu i da se to na pravi način definiše", naglasio je.

Također, partneri su se dogovorili i da održavaju sastanke svake zadnje dekade u mjesecu na način da jedna od tri strukture bude domaćin.

"Naredni sastanak će biti u aprilu u strukturi bošnjačkog naroda. Mislim da upravo to garantuje da se bolje razumijemo, a ne da stvari ostanu u pretpostavkama. Mi ne želimo da pravimo sukob; ovo je jedan snažan početni entuzijazam", kazao je Dodik.

Tvrdi da želi da se što prije formira nova Vlada Federacije BiH predvođena Nerminom Nikšićem kao premijerom, kako bi se na drugačiji način "dogovarale stvari" u koordinaciji sa nadležnostima svakog nivoa vlasti.

"Veoma smo zadovoljni činjenicom da je usvojen budžet jer je pretpostavka rada svih institucija. Ono što vidimo je da postoji totalna sporost u realizaciji određenih odluka, posebno za nepovučena sredstva za projekta koji se ne potroše", kazao je lider SNSD-a.

Najavio je da će stručnjaci u narednom periodu odlučiti gdje će ta sredstva biti usmjerena, a vjerovatno se radi o neutrošenim sredstvima Oružanih snaga BiH, odnosno Ministarstva odbrane BiH o kojima su govorili i državni zastupnici tokom usvajanja budžeta za 2023. godinu.

Također, sasvim je jasno da je opasnost u vidu projekata Istočne gasne interkonekcije i "Buk Bijele" i dalje prisutna te da će se partneri SNSD-a naći u nezavidnom položaju budući da ti projekti nisu u skladu sa namjerom da BiH postane članica Evropske unije već zapravo slabe državne institucije.

 

 
 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.