10 C
Sarajevo
07.05.2024

Odnosi EU i Rusije pod velikim pritiskom zbog slučaja Navaljni

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je tokom posjete Moskvi da su veze EU sa Rusijom pod velikim pritiskom nakon trovanja i zatvaranja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.
 

– Ovo je težak trenutak za naše odnose – rekao je Borrell na početku razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

Posjeta Borrella je prva posjeta visokog evropskog zvaničnika Rusiji od 2017. godine.

– Sigurno je da su naši odnosi pod velikim pritiskom, a slučaj Navaljni je jedan od najvećih problema – rekao je on.

- OGLAS -

Lavrov je kazao kako je Rusija “spremna da odgovori na bilo koja pitanja”.

– Glavni problem je nedostatak normalnosti u odnosima između Rusije i EU, dva najveća igrača u Evropi – istakao je Lavrov i dodao da “to nikome ne koristi”.

- Advertisement -

U danu susreta dvojice visokih zvaničnika EU i Rusije u Moskvi, kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom počelo je suđenje za klevetu.

Navaljni je prethodno, 2. februara, u drugom sudskom procesu osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

U pritvor je odveden 17. januara, po povratku u Rusiju iz Njemačke, gdje se lečio zbog pokušaja trovanja. Za pokušaj trovanja optužio je Kremlj, što su ruski zvaničnici demantovali.

Pritvaranje Navaljnog izazvalo je široku osudu Zapada, a Sjedinjene Države, Evropska unija, Francuska i Kanada traže od vlasti u Moskvi da ga oslobode.

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom poziva Evropsku uniju da “odmah” zaustavi završne radove na gasovodu Sjeverni tok 2 – kojim treba da se dopremi ruski gas u Njemačku – kao odgovor na hapšenje Navaljnog.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA