6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Džaferović: Kandidatski status BiH bio bi podsticaj za sprovođenje reformi

Obraćajući se učesnicima sastanka lidera Procesa Brdo-Brioni, Džaferović je naglasio suštinski značaj kredibilne evropske perspektive za zapadni Balkan, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

“Integracija zapadnog Balkana u EU ima nezamjenjiv značaj za sveukupnu evropsku bezbjednost i stabilnost, te donosi obostranu korist, kako za zapadni Balkan tako i za EU”, ocijenio je Džaferović.

Prema njegovim riječima, migrantska kriza je pokazala međuzavisnost različitih regiona, a posebno vezu EU i zapadnog Balkana kao njenog neposrednog susjedstva.

- OGLAS -

“Unutar EU postoji snažan konsenzus kada je riječ o zaštiti spoljnih granica i borbi protiv nelegalnih migracija. Važno je naglasiti da nema uspješne zaštite spoljnih granica i kontrole migracija bez stabilnosti i bezbjednosti na zapadnom Balkanu i bez njegove kredibilne evropske perspektive”, rekao je Džaferović.

On je istakao da se proces integracije u EU pokazao kao najefikasniji mehanizam transformacije zemalja, društava i ekonomija u moderne demokratske zemlje, u društva evropskih vrijednosti i u konkurentne tržišne ekonomije, a samim time i za postizanje trajne stabilnosti, bezbjednosti i ukupnog društveno-ekonomskog razvoja.

“Zato moramo održati zamah u procesu integracije našeg regiona u EU. Na nama je da preuzmemo odgovornost i da konkretnim reformskim potezima u našim zemaljama, kao i kroz veću regionalnu saradnju i uvezivanje, pošaljemo najbolju poruku EU u korist proširenja”, poručio je Džaferović.

On je podsjetio da će Evropski savjet uskoro usvojiti Stratešku agendu EU za period 2019-2024. kojom će biti utvrđen red prioriteta koji će predstavljati okvir evropske politike u idućih pet godina.

“Od izuzetne je važnosti da u toj agendi budu date jasne i nedvosmislene odrednice za kredibilnu perspektivu integracije zemalja zapadnog Balkana u EU”, konstatovao je Džaferović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je da je BiH ostvarila napredak i u procesu integracije u EU.

On je napomenuo da je BiH dostavila odgovore na Upitnik Evropske komisije i da sada očekuje mišljenje Evropske komisije o aplikaciji za članstvo, a zatim i odluku Evropskog savjeta o dodjeli kandidatskog statusa.

Džaferović je naveo da su u decembru prošle godine ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a odobrili BiH dostavljanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa u okviru programa Partnerstvo za mir.

“To je okvir za nastavak i unapređenje postojeće saradnje između BiH i NATO-a, što bi predstavljalo značajan doprinos ne samo miru, bezbjednosti i stabilnosti u BiH, već i u cijelom regionu zapadnog Balkana”, smatra bošnjački član Predsjedništva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA