17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Turski ministar Pakdemirli prihvatio poziv Košarca, sastanak 25. februara

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli prihvatio je poziv ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca na sastanak o jačanju bilateralne saradnje i poboljšanju vanjskotrgovinske razmjene između dviju zemalja.

Turska strana informisala je Košarca da će tim povodom ministar Pakdemirli boraviti u Sarajevu 25. februara 2021. godine.

Na inicijativu Košarca, predstojećem sastanku prisustvovat će i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić i Šemsudin Dedić.

- OGLAS -

“Domaćim poljoprivrednicima moramo obezbijediti što povoljnije uslove za plasman proizvoda na tursko tržište. To je bio glavni razlog da insistiram na održavanju sastanka sa ministrom Turske, ali i tražim da u razgovorima učestvuju resorni ministri iz Republike Srpske i Federacije BiH, jer je sektor poljoprivrede u primarnoj nadležnosti entitet”, istakao je Košarac.

Ocijenio je da je Republika Turska važan vanjskotrgovinski partner sa kojim želi intenzivirati pregovore o većem obimu vanjskotrgovinske razmjene u korist izvozno orijentisanih poljoprivrednika iz BiH.

“Zbog toga ću na sastanku na ministarskom nivou insistirati na nastavku izvoza crvenog mesa iz BiH u Tursku i na povećanju kvota za izvoz sa 3.000 na 5.000 tona u ovoj godini. Takođe, sa turskom stranom ću otvoriti pregovore o mogućnosti izvoza mesnih prerađevina, kao i eteričnog ulja na tržište ove zemlje” poručio je Košarac.

Naglasio je da je aranžman s Republikom Turskom važan za domaće izvozno orijentisane kompanije, posebno u uslovima pandemije koronavirusa i pojave tržišnih viškova.

“Otvaranje novih tržišta i nastavak izvoza domaćim poljoprivrednicima daje mogućnost da tržišne viškove svedu na minimum i saniraju negativne efekte pandemije. To je jedna od mjera na kojoj aktivno radimo da bismo zaštitili domaće poljoprivrednike”, rekao je Košarac te podsjetio da su u proteklom periodu intenzivirani pregovori o izvozu i s Evropskom unijom, Rusijom, Kinom te Malezijom i Singapurom.

Košarac nije isključio mogućnost preduzimanje drugih mjera u cilju stabilizacije tržišnih prilika i razvoja poljoprivrednog sektora.

“Žao mi je što naš prijedlog o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na 200 dana nisu podržali svi ministri u Vijeću ministara BiH. No, moram jasno naglasiti da me to neće obeshrabriti. S obzirom na to već imamo najavljene nove inicijative za uvođenjem pomenutih zaštitnih mjera na dvije godine, u potpunosti sam spreman da takav zahtjev ponovo uputim na razmatranje Savjetu ministara BiH i lično glasam za njega”, zaključio je Košarac.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA