8 C
Sarajevo
16.04.2024

Evo što trebate, a što nikako ne smijete raditi dok čistite svoj auto

Sigurno niste znali da neke od ovih stvari ne trebate raditi, dok ste pak na druge pri čišćenju zaboravili.

Sigurno ste čistili i prali svoj automobil desetke puta, ali vjerojatno ne znate baš za sve tajne najvećih čistunaca. Ako želite očuvati svog limenog ljubimca što je duže moguće i pri prodaji uspjeti izvući veću cijenu za njega, onda trebate znati što treba, a što ne treba raditi dok ga perete i čistite, piše Geico. Ovo su savjeti stručnjaka za pravilno održavanje čistoće automobila.

1. Ne koristite bilo kakvu staru majicu, ručnik ili krpu

- OGLAS -

Stare i ofucane tkanine često se koriste za brisanje automobila, ali su mikrofiber krpe najbolji izbor jer ne mogu izgrepsti površinu auta, već nježno prianjanju na njegove površine. Krpe od mikrovlakana trebate koristiti i pri pranju i pri skidanju prljavštine koja je ušla u šupljine, ali i pri sušenju.

2. Koristite dvije kante

Ako želite što duže očuvati boju svog automobila, morate ga pažljivo prati. Kada pokušavate skinuti prljavštinu s njega, ne trebate agresivno trljati prljavo mjesto. Najbolje je da isprobate metodu dvije kante. Jednu kantu napunite sapunastom vodom, a drugu čistom vodom. Umočite mikrofiber krpu u prvu i prebrišite auto. U drugu kantu umočite drugu krpu i pokupite zaostalu prljavštinu. Tako ćete smanjiti broj mogućih ogrebotina koje nastaju pri pranju.

3. Četkajte i usisavajte podmetače

Usisavači ne mogu izvući baš sve iz tepiha zato ih prvo očetkajte kako biste “olabavili” prašinu koja se nakupila u njima. Tek onda ih usišite.

4. Izbjegavajte kružne pokrete

Kada radite kružne pokrete pri pranju i ogrebete površinu, to ćete puno teže prikriti nego ako imate pravocrtne pokrete tijekom trljanja. Njih je lakše zamaskirati.

5. Čistite i zaštitite svoja sjedala

Mnogi ljudi zaboravljaju biti pažljivi prema svojim kožnim sjedalima koja se mogu prebrzo oštetiti, ako se ne održavaju kako treba. Ovisno o tome koliko vremena vaš automobil provodi na suncu, morate čistiti sjedala i koristiti ovlaživač. Također, trebali biste i s vremena na vrijeme na njih nanositi i zaštitu za tkanine.

(Index.hr)

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA