23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

Assadov režim artiljerijskim napadima krši Sporazum iz Sočija

Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i strane terorističke grupe koje pružaju podršku režimu, unatoč postignutom dogovoru o zaštiti prekida vatre iz Sočija, nastavljaju sa slabijim artiljerijskim napadima na zonu deeskalacije sukoba u Idlibu, kako javlja Anadolu Agency (AA).

Assadov režim i terorističke grupe koje imaju podršku Irana nastavljaju s artiljerijskim napadima slabijeg intenziteta na područja okoline Latakije, juga Idliba, zapada Halepa, te na ruralna područja sjeverno i zapadno od Hame.

Saznaje se kako je u posljednjim napadima povrijeđeno dvoje djece.

- OGLAS -

Uspostavu demilitarizirane zone u Idlibu, kao najvećoj pobunjeničkoj enklavi u Siriji, dogovorili su sredinom prošlog mjeseca turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Nakon dogovora iz Sočija, u Idlibu je počeo novi period, a okončani su režimski i ruski zračni napadi i prijetnje.

Oko 80.000 civila koji su domove napustili u posljednjim napadima, kao i periodu prije toga, vratilo se kućama. Civili, vjerujući u prisustvo turskih vojnika na posmatračkim tačkama, počeli su graditi srušene kuće ili popravljati oštećene u napadima.

Iako je materijalna situacija daleko od dobre, porodice su počele ponovo slati djecu u škole. Pojačana sigurnost zasigurno da je doprinijela promjenama u društvenom i ekonomskom životu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA