Vijesti
Vranić: Ne očekujem četvrti talas, ali smo spremni ako ga bude Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Haris Vranić bio je gost Foruma odgovornosti. Odgovarao je na pitanja građana o zdravstvenom sistemu i odgovoru na pandemiju.
#

Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Haris Vranić bio je gost Foruma odgovornosti. Odgovarao je na pitanja građana o zdravstvenom sistemu i odgovoru na pandemiju.

“Prethodna vlada osam mjeseci nije imala ministra, sačekao me veliki obim posla. Veoma sam zadovoljan šta smo uradili u posljednja tri mjeseca. Sa kapacitetima koje sam imao i unutar zdravstvenog sistema, mislim da smo postigli odlične rezultate”, kazao je Vranić.

Da li su se mjere mogle donijeti ranije?

“Ja se ne bojim nikoga, niti sam imao bilo kakvih pritisak. Krizni štab je odgovorio svom zadatku i odradio odličan posao. U potpunosti smo zaustavili treći talas, sada imamo veoma mali broj zaraženih. Nikada ne možete znati koji je to trenutak pravi da reagujete s mjerama. Ne možete tačno znati trenutak. Mislim da smo uhvatili pravi trenutak”, kazao je Vranić.

Jeste li krenuli u analize?

“Formiran je tim za reformu zdravstva u Kantonu Sarajevo. Već smo odredili neke smjernice. Ukrupniti neke javnozdravstvene ustanove i napraviti daleko efikasniji i bolji sistem. Najveći problem je kako će izdržati zdravstveni radnici, a oni su u stalnom naporu. Zdravstveni sistem ima dovoljno kapaciteta da izdrži bilo kakav talas. Ne očekujem četvrti talas, pandemija ulazi u 15 mjesec. Bližimo se kraju prirodnim putem. Imamo sve spremno. Da li je pravi trenutak bio i da li je bilo velikog broja okupljanja? Da, pokušavali smo to spriječiti. Spremni smo za sljedeći talas, ako ga bude”, naveo je Vranić.

Kako je kazao, već je da naredbu da se počne sa normalnim radom u zdravstvenim ustanovama u KS.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.