15 C
Sarajevo
28.03.2024

Svečana akademija ‘Život i djelo akademika Jakova Pehara’

 U povodu obilježavanja 66. obljetnice radnog vijeka akademika Jakova Pehara i njegova 91. rođendana, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH i Sveučilište u Mostaru organiziraju svečanu akademiju “Život i djelo akademika Jakova Pehara”.

Na skupu koji će se održati u četvrtak, 14. studenog, u hotelu Mostar, s početkom u 17 sati, o životnom putu i radu akademika Pehara govorit će rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, glavni tajnik HAZU-a BiH Josip Muselimović, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković i potpredsjednik HAZU-a BiH Mladen Bevanda.

Akademik Jakov Pehar, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, fakultet je završio u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao u Beogradu. Objavio je 18 monografija i knjiga, preko stotinu znanstvenih i stručnih radova, bio je predsjednik i član niza organizacijskih odbora znanstvenih simpozija.

- OGLAS -

Preko 40 godina djelovao je u sveučilišnoj nastavi, jedan je i od osnivača Sveučilišta u Mostaru i Hrvatske enciklopedije BiH kojoj je i glavni urednik. Bio je zamjenikom ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi FBiH, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH, a također je inicijator i jedan od osnivača Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH i njezin prvi predsjednik, priopćeno je iz Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA