7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Zenica – Sindikat državnih službenika i namještenika najavio štrajk upozorenja

Samostalni Sindikat državnih službenika i namještenika, Sindikalna organizacija Grada Zenica najavila je mogućnost organiziranja štrajka upozorenja ako uskoro ne bude usvojen budžet ili Odluka o finansiranju Grada Zenice za prva tri mjeseca 2020. godine.

Gradonačelnik Fuad Kasumović dva puta je sa dnevnog reda povlačio Prijedlog budžeta sa sjednica Gradskog vijeća, koje nije izglasalo Odluku o privremenom finansiranju.  

– Neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju i Prijedloga budžeta došlo je do nemogućnosti funkcioniranja grada kao lokalne samouprave, odnosno nemogućnosti plaćanja svih finansijskih obaveza…Pozivamo ih da u što kraćem vremenu iznađu rješenje za novonastalu situaciju kako bi bile spriječene veće štete – kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik te sindikalne organizacije koja ima 270 članova Nermin Ljubović.

- OGLAS -

Članica tog sindikata Emilija Pašalić najavila je da će poslije 5. februara, kada je zakonski rok za isplatu plaća, pokrenuti štrajk upozorenja ako ne bude usvojen budžet ili Odluka o privremenom finansiranju. 

Neusvajanje finansijskih dokumenta uskoro bi, istakli su sindikalci, moglo u potpunosti blokirati Grad i ustanove koje se oslanjaju na finansiranje iz gradskog budžeta.  

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA