15 C
Sarajevo
28.03.2024

Prijedlog zakona o budžetu usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH

 Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

U vezi sa zahtjevom Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, čiji je podnosilac član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH konstatovala je da je PSBiH, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, 2004. godine donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

U vezi sa zahtjevom Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na Zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi člana 17. tačka 22) u vezi sa članom 18. tačka a) Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, čiji su podnosioci predsjednik i sudije Suda BiH, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH konstatovala je da je Ustavni sud BiH već donio odluku o ovom Zahtjevu, kao i da Ustavnopravna komisija iz objektivnih razloga nije mogla dostaviti mišljenje Ustavnom sudu BiH o ovom Zahtjevu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA