5 C
Sarajevo
25.04.2024

Zabrinutost zbog kruzera “MS Westerdam“ na kojem je potvrđena zaraza koronavirusom

U momentima kada je sve veći broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom, dodatno raste i zabrinutost i zbog kruzera “MS Westerdam”, na kojem je potvrđena zaraza virusom kod jedne osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Kruzer se u petak usidrio u Kambodži, a kod jednog pacijenta, koji je kasnije odletio u Maleziju, potvrđena je zaraza virusom.

Kruzer je prije usidravanja u luci Sihanoukville u Kambodži odbilo čak pet zemalja, iako tada nije bilo informacija o zarazi putnika koji su boravili na brodu.

- OGLAS -

Pol Maj Gen Chuon Narin, iz provincijske policije, kazao je da su izvršeni pregledi 2.200 putnika i članova posade prije nego što im je bilo dopušteno da se iskrcaju.

Očekuje se da će uskoro i po drugi put biti izvršeni pregledi putnika i članova posade kako bi se utvrdilo da nema zaraženih.

Bilans smrtno stradalih od posljedica zaraze koronavirusom u Kini povećan je na 1.666 osoba. Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u nedjelju je saopštila da su u protekla 24 sata preminule 142 zaražene osobe, čime se broj umrlih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 1.666.

NHC navodi da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 68.500 pacijenta, a samo u protekla 24 sata potvrđeno je 2.009 slučajeva bolesti koja je službeno nazvana COVID-19.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA