Vijesti
Sastanak Dodika i Vučića u Beogradu: Neću reći upozorenje, već molimo, razmislite o sankcijama!
Vučić: Razgovarali smo o spajanju Srbije i RS-a i Srbije i BiH, očekujemo potpisivanje ugovora za izgradnju autoputa; Sankcije će dovesti do uzavrele atmosfere
Pogledajte kako je Vučić prekinuo konferenciju i sklonio Dodika! Dodik: Nastavljamo! Vučić: Razgovarajte! Milorad Dodik: Nastavljamo s našim aktivnostima! Vučić: Treba razgovarati u narednih 14 dana!

Dodik: EUFOR treba ostati u BiH! Treba odobriti njeno dalje funkcionisanje! Odluka je na Vijeću sigurnosti UN-a! Nemamo ništa protiv da ta odluka bude ista kao prošle godine! Mir nema cijenu ni alternative! Ako neko misli da prijetnjom rata s druge strane mi treba da predamo RS, grdno se vara! Mi imamo namjeru da se mirno borimo za naša prava. Ono što ste oteli ili ćemo mi unilateralno vratiti ili ćemo dogovoriti novi aranžman o tim stvarima. RS je povrijeđena. Razvlašćujemo se primjenom sile međunarodnog faktora! Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam spreman sve da žrtvujem za RS! Ne možemo dopustiti da nam uzmu šume, tek kada se to pitanje riješi, možemo se vratiti u institucije! Politički i borbeno ćemo se boriti za naša prava! Podržavam projekat "Otvoreni Balkan". Rekao sam Vučiću da je RS u nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukinu Oružane snage RS! Nastavit ćemo s našim aktivnostima! Suočavamo se s velikim pritiscima međunarodnih faktora, a kruna svega je postavljanje Schmidta! Visoki predstavnik je nametnuo zakon, a na to nije imao pravo! 1999. godine sam bio na sastanku kada je Holbruk odlučivao. Tada je traženo da se SDS proglasi za terorističku organizaciju. Rekao sam da ću u tom slučaju napustiti sve dužnosti, zato što u mom narodu nema terorističkih organizacija. Danas vidimo isti taj SDS da javno prizivaju sankcije protiv mene i RS, kako bi ostvarili svoje male interese! Spreman sam na razgovor, ali neću dozvoliti prepuštanje zemljišta i šuma "vlastima u Sarajevu".

Aleksandar Vučić: Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i domino efekata s različitih strana; nikome ništa dobro neće donijeti! Šaljem posljednje upozorenje, molbu njima koji misle da su sa sankcijama već završili i da je pitanje samo implementacije, da još jednom razmisle! Blokada na Drini neće biti, dok imam utjecaj neću to dozvoliti! Molio sam Dodika da uradimo neke stvari brže! Razgovarat će narednih 15 dana s prijateljima! Bit će nekih posjeta Banjoj Luci, ako budem dobio poziv spreman sam doći! RS nije izvor problema, u regionu smo svi spremni da razgovaramo. Vidjet ćete dosta toga u novembru! Srbija neće podržati i neće se ponašati u skladu sa sankcijama protiv bilo koga u RS-u! Naš stav je čvrst, jasan, nedvosmislen, molimo ih sve da razgovaramo, da dijalogom rješavamo probleme! Razgovarali smo i o vojsci RS i prenio sam nekoliko važnih poruka od ljudi iz Evrope i svijeta.

Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i o spajanju Srbije i RS-a i Srbije i BiH. Do kraja godine očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji autoputa od Sremske Rače do Bijeljine. Zamolio sam Dodika da razgovara s kolegama u Sarajevu da se ubrza izgradnja autoputa prema Sarajevu. Već radimo projektnu dokumentaciju za put Požega -Kotromane. Za nas je važno da se 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva uradi što prije. Uskoro ćemo potpisati ugovor o izgradnji puta Požega - Boljare, kako bi se spojili i sa Sandžakom. Time bismo spojili istočni dio RS-a i BiH, ali i Goražde, Istočno Sarajevo, Pale, ali i Sarajevo. Ni s jedne strane Drine nema normalnog puta koji spaja RS i Srbiju! Planiramo dodatno povećavati snagu i intenzitet komunikacija i s RS i s BiH. U toku je i projekt gradnje aerodroma u Trebinju; radovi bi mogli početi naredne godine, a prve avione pred kraj 2023. godine.

Napomena: Prethodni naslov ovog članka glasio je: "Vučić nakon sastanka s Dodikom: Razgovarali smo o spajanju Srbije i RS-a! Neće biti blokade na Drini" i isti je izmijenjen zbog pogrešne insinuacije koju je prouzrokovao kod naših čitatelja. Naslov sada jasno implicira da je riječ o spajanju Srbije, bh. entiteta RS i države BiH putnom infrastrukturom, a ne ustavnom i graničnom. Također, kontekstualno, izjava predsjednika Vučića "da neće biti blokade na Drini" odnosila se na izjave u vezi sa sankcijama, što se može vidjeti i u prvobitnoj verziji našeg teksta. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.