13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Tramp misli da je i dalje ugostitelj

Predsjednik SAD je bio iznenađen otporom na koji je naišla sada njegova preinačena odluka da sljedeći samit Grupe sedam organizuje u svom golferskom odmaralištu na Floridi, kazao je juče njegov šef kabineta, dodajući da Tramp sebe i dalje vidi u ugostiteljskom poslu.

Tramp je u subotu na Tviteru objavio da odustaje od planova da u junu organizuje samit G7 u Tramp nacionalnom Doral odmaralištu u blizini Majamiju, navodeći „ludačko i iracionalno neprijateljstvo“ demokrata i medija. 

Naveo je da će potražiti drugu lokaciju, moguće Kamp Dejvid.

- OGLAS -

 

  

„Bio je iskreno iznenađen stepenom otpora“ prvobitnoj odluci, kazao je šef kabineta Bijele kuće Mik Malvejni za Foks.

„Na kraju on sebe sebe i dalje vidi u ugostitetljstvu, i vidio je priliku da okupi najveće svjetske lidere i da im priredi najbolji mogući šou, najbolju posjetu i bio je uvjeren da će to uraditi u Doralu“, kazao je Malvejni. On je takođe istakao da Tramp nikada nije namjeravao da zaradi od organizacije skupa.

G7 je grupa vodećih svjetskih ekonomija koja se sastoji od SAD, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Britanije.

„Mislim da je ispravno što je promijenio odluku“, kazao je Malvejni koji je dodao da je o tome razgovarao sa Trampom u subotu veče.

Upravo je Malvejni u četvrtak u Bijeloj kući saopštio prvobitnu odluku da će godišnji sastanak biti organizovan na Trampovom imanju. Eksperti za etiku i mnogi poslanici su odmah kritikovali taj plan.

Republikanski predsjednik je suočen sa kritikama i nizom kongresnih istraga zbog finansija i potencijalnog konflikta interesa zbog njegovog posla sa nekretninamna. 

Trenutno je u toku i istraga za impičment usljed optužbi da se u odnosu sa Ukrajinom vodio ličnim političkim interesima.

U subotu, Tramp je na Tviteru saopštavajući da je promijenio odluku želio da naglasi i pozitivne strane organizovanja velikog skupa u svom odmaralištu. 

„Mislio sam da radim nešto veoma dobro za našu zemlju“, napisao je.

Ustav SAD zabranjuje vladinim zvaničnicima da primaju platu, nadoknade ili profitiraju od stranih i domaćih vlada bez odobrenja Kongresa, podsjeća Rojters.

Nadzorna grupa Građani za odgovorno i etičko ponašanje u Vašingtonu saopštila je u subotu da je prvobitna odluka da se samit G7 organizuje na Trampovom imanju „zapanjujuće korupcionaška“, ali da njeno „preinačenje pokazuje da pritisak djeluje“.

Nakon što su novinari tražili da detaljnije obrazloži komentar da Tramp i dalje smatra da je u ugostiteljskom poslu, Malvejni je kazao: „To je njegova prošlost. Želio je da priredi šou, da se pobrine za ljude. On se bavi hotelijarstvom, ili se makar bavio“.

Tramp se, kako navodi portal „Politiko“, konstantno hvali svojim nekretninama širom svijeta kada razgovara sa svjetskim liderima lično ili preko telefona. 

Portal, pozivajući se na tri izvora upućena u Trampove razgovore sa stranim zvaničnicima, navodi da su takvi njegovi komentari toliko uobičajeni da su njegovi saradnici stalno primorani da brane njegov neuobičajeni pristup miješanja ličnih poslovnih interesa sa pozicijom predsjednika.

„On pominje svoje nekretnine svaki put kada mu se za to ukaže prilika – sa zaposlenima, članovima Kongresa, novinarima, javnošću, stranim liderima, sa svakim“, kazao je jedan bivši zvaničnik Bijele kuće. „To je ono čime se on bavi. On je prodavac. On zadnjih 50 godina promoviše svoje nekretnine, tako da to i dalje čini, bilo namjerno ili nesvjesno iz navike“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA